Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Άγκυρα απειλεί με τελεσίγραφο τη Κύπρο για τις γεωτρήσεις!

31.07.2012 | 16:36
Με ''τελεσιγραφικό '' τρόπο'' απειλεί η Αγκυρα την Κύπρο και τις διεθνείς εταιρίες για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου.!Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Σελτσούκ Ουνάλ    σε δήλωσή του στην εφημερίδα Aksam  - στο πλαίσιο αποκλειστικού ρεπορτάζ- υποστηρίζει προκλητικά και κόντρα στο Διεθνές Δικαιο : « Ένα μέρος στην δυτική πλευρά του νησιού ( σσ Κύπρο) όπου η ''Ελληνοκυπριακή  διοίκηση'' της ''νοτίου Κύπρου'' παρουσίασε ως θέμα διαγωνισμού, συμπίπτει με την περιοχή της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Η Τουρκία - συνεχλιζει προκλητικά - δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Το να προβούν οι διεθνείς εταιρείες σε δραστηριότητες στους τομείς αυτούς, θα οδηγήσει στο να έρθουν αντιμέτωπες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ (σσ Εταιρία Πετρελα'ων της Τουρκίας) και να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες εντάσεις. Καλούμε τις ενδιαφερόμενες χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να συμπεριφερθούν με σύνεση και να αποσυρθούν από την κατακύρωση».
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  στην προειδοποίηση που έκανε η  Τουρκία προς τις χώρες και τις εταιρείες ενέργειας εξηγήθηκε λεπτομερώς η κατάσταση που προκύπτει- όπως υποστηρίζει η Αγκυρα-  από το Διεθνές Δίκαιο και αναφέρθηκε - ψευδώς φυσικά -  ότι ένα μέρος της  εν λόγω περιοχής βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Ακόμη υπενθυμίστηκε - γρ΄'αφει η εφημερίδα - ότι έχει και η «ΤΔΒΚ» δικαιώματα στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης τονίστηκε - αναφέρεται-  το εξής: « Η περιοχή του διαγωνισμού είναι αμφισβητούμενη. Δεν θα επιτρέψουμε γεωτρήσεις και έρευνες. Αν δεν θέλετε να χαλάσουν οι σχέσεις μας αποσυρθείτε από την κατακύρωση».
 Οι χώρες που έγινε προειδοποίηση ότι μπορεί  να χαλάσουν οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία ( που κλήθηκαν για την κατακύρωση)  καθώς και άλλες 15 χώρες.
 
 Στην αποκλειστική είδηση του Μαχμουτ Γκιουρέρ στην πρώτη σελίδα  (με τον τίτλο « Μην ανταποκρίνεστε στους Ε/κ»)  αναφέρεται ότι  η Άγκυρα προβαίνει σε άλμα έναντι των'' Ελληνοκυπρίων'' που ετοιμάζονται και πάλι για γεωτρήσεις φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας - κατα την εφημερίδα -  την Προεδρία της ΕΕ.
 
Κατα΄τη εφημερίδα η ''σκληρή απάντηση'' ΄δόθηκε  διότι μετά την απόφαση για αποστολή πολεμικών πλοίων για την προστασία των αποθεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, οι ''Ελληνοκύπριοι'' ενέτειναν,λέει,  τα βήματά τους για ολοκληρώσουν  την δεύτερη γεώτρηση κατά την εξάμηνη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.Οταν έγιναν γνωστές οι εταιρείες που θα λάβουν μέρος στην κατακύρωση για την έρευνα φυσικού αερίου, μπήκε στο κύκλωμα η Άγκυρα η οποία προειδοποίησε τις 15 χώρες. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε  σε αυτές πως ένα μέρος της περιοχής γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας . Ο ειδικός επι θεμάτων ενέργειας κ. Νετζντέτ Παμίρ είπε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξαρχής υποστηρίζουν τις ''Ε/κ'' θέσεις και ότι η ανεύρεση πετρελαίου στην πρώτη γεώτρηση συγκίνησε και τις εταιρείες των άλλων χωρών . Ο κ. Παμίρ είπε « Θέλουν να μοιραστούν τις πηγές χωρίς να κοιτάξουν το δίκαιο και θέλουν να πάρουν θέση εκεί» .  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ