Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Άγκυρα "χοντραίνει" το παιχνίδι σε Φαρμακονήσι-Αγαθονήσι.Αντίδραση από Αθήνα

13.05.2011 | 15:04
"Παραλήρημα άνευ προηγουμένου και ανάξιες σχολιασμού", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας τις δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, καθώς και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, που αναφέρονται στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, καθώς και στο περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών. 

   

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, σε προεκλογική ομιλία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι "το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από το 2004 τελούν υπό ελληνική κατοχή", ενώ η "Χουριέτ" στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στο θέμα και τονίζει πως "το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των δύο νησιών" και τονίζει πως σε ερώτησή της, "η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου ανέφερε πως τα θέματα του Αιγαίου εξετάζονται στις διερευνητικές επαφές".

   

"Ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα", απαντά ο κ Δελαβέκουρας σε ερώτηση δημοσιογράφων και προσθέτει ότι ως προς "τις φερόμενες αντιδράσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις εν λόγω δηλώσεις, οφείλω να επαναλάβω ότι οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών". 

   

"Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, "ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας». Σχολιάζοντας τις διαρροές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ναμίκ Κεμάζ σύμφωνα με την οποία «τα δύο νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή" χαρακτήρισε το θέμα που προκύπτει πολύ σοβαρό και κάλεσε την κυβέρνηση και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών "αντί να υποβαθμίζουν συστηματικά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και τα μηνύματα που εκπέμπει για το Αιγαίο, να ζητήσουν άμεσα διευκρινίσεις και να ενημερώσουν πλήρως την ελληνική κοινή γνώμη."Την έντονη ανησυχία του για τη στάση που ακολουθεί η Τουρκία σχετικά με το νομικό καθεστώς σε Αγαθονήσι και Φαρμανονήσι εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε το θέμα να "αντιμετωπιστεί ως άποψη δηλωτική μιας αντίληψης που επικρατεί σε ορισμένα τμήματα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας."

    Σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα γράφει σήμερα η εφημερίδα "Χουριέτ" και τα οποία αποδίδει σε τουρκικές πηγές, ο ευρωβουλευτής και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως "ουσιαστικά «οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών» υποστηρίζουν ότι το νομικό καθεστώς των δύο ελληνικών νησιών (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι) είναι υπό αμφισβήτηση και συζήτηση''.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ