Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΣ

H ιστορία του Ιππικού

06.10.2010 | 23:05
Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν δυνατό να υπάρχει τακτικός Στρατός στην Ελλάδα, άρα δεν υπήρχε και Σώμα Ιππικού. Το πρώτο Ελληνικό Ιππικό που εμφανίσθηκε από την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι εκείνο που οργάνωσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Φωξάνη της Μολδαβίας, στις αρχές Μαρτίου του 1821. Η δύναμη του ήταν σημαντική για την εποχή. Αποτελούνταν από 2000 ιππείς. Κάθε ιππέας αναλογούσε σε τρείς πεζούς του Υψηλάντη. Όμως το Ιππικό του στρατού του Υψηλάντη (του "Ιερού Λόχου"), δεν απέδωσε τα ανάλογα με τη δύναμη του αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι συγκροτήθηκε εσπευσμένα και συνεπώς δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο, όσο και στο ότι δεν υπήρχαν κατάλληλοι αξκοί, ούτε κάποιο λογικό σχέδιο δράσης από τον Αλεξ. Υψηλάντη.
Το Ιππικό, έφιππο ή πεζοπόρο, έδρασε πάντοτε με τις ενιαίεςχαρακτηριστικές του ιδιότητες της ταχύτητας, της ορμητικότητας και του αιφνιδιασμού, χωρίς να γνωρίσει ήττα από τους Βαλκανικούς πολέμους και μετά και συνέβαλε κατά πολύ στις επιτυχίες των Ελληνικών Όπλων σε όλους τους αγώνες του Εθνους.
Εχοντας την ικανότητα ταχείας προσαρμογής, τα στελέχη του Ιππικού κατά τη μετάπτωση του Όπλου σε Τεθωρακισμένα, μεταβίβασαν τα χαρακτηριστικά προσόντα και ιδιότητες του Εφίππου όπλου στο Μηχανοκίνητο και εμφύσησαν το έφιππο δόγμα που συνίσταται στην τριλογία: "Ταχύτητα, τόλμη, αιφνιδιασμός".
Ο Ναύαρχος Κάνιγκαμ είπε πως "ένα πλοίο για να γίνει θέλει 3 χρόνια, ενώ μια παράδοση χρειάζεται 300 χρόνια". Δυστυχώς σήμερα καμμία τεθωρακισμένη Μονάδα δεν έχει το όνομα Μονάδας του Ιππικού, παρόλο που το πνεύμα του Ιππικού μεταβιβάστηκε στα Τεθωρακισμένα.
Πατήστε στον σύνδεσμο για να "κατεβάσετε" όλη την ιστορία του Ιππικού
files/File/pdf/Istoria_tou_Ippikou.pdf

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ