Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η κοροϊδία του ειδικού μισθολογίου.

29.02.2012 | 00:01
Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α
Μέλος ΚΕΘΑ


Στην τελευταία ανακοίνωση της η ΚΕΘΑ ισχυρίζεται, ότι οι «… εν ενεργεία … υπέστησαν πρώτοι από όλους τις βάναυσες και άδικες περικοπές, …» (). Πράγματι! Οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί (βάναυσες και άδικες περικοπές) ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και χαρακτηρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί!


Οι σχετικές αποδείξεις βρίσκονται σε αναλυτικό κατάλογο μειώσεων στις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών, που περιέχεται σε πρόσφατη επιστολή του ΣΥΣΜΕΔ () προς τον υπουργό, με την οποία αφού τον ενημερώνει του ζητά να «θέσει κόκκινες γραμμές» για το επερχόμενο «ειδικό» μισθολόγιο. Ο κατάλογος αυτός αφορά περικοπές που επιβλήθηκαν με νόμους από το 2010 έως σήμερα. Αποφεύγοντας κάποιες λεπτομέρειες, αντιγράφουμε από την πιο πάνω επιστολή τις ακόλουθες περικοπές:

1. Αρχικά μειώθηκαν αναδρομικά από 1/1/2010 κατά ποσοστό 12% όλα τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονταν στους στρατιωτικούς, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής. Επιπλέον μειώθηκαν κατά ποσοστό 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

2. Ακλούθησε νέα μείωση στα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής κατά ποσοστό 8%, ενώ ο υπολογισμός των δώρων εορτών και αδείας αποσυνδέθηκε από το ύψος των βασικών αποδοχών. Καθορίσθηκε το ύψος τους στα 500,00 € για το δώρο Χριστουγέννων και στα 250,00 € για το δώρο Πάσχα και επιδόματος αδείας. Ταυτόχρονα επιβλήθηκαν προϋποθέσεις καταβολής τους.

3. Αυξήθηκε από 1/2/2011, η μηνιαία κράτηση που επιβάλλεται στις μηνιαίες αποδοχές των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Ναυτικού Αεροπορίας, από 4% σε 5%.

4. Μειώθηκε περαιτέρω από 1/7/2011, κατά 10% το επίδομα ειδικής απασχόλησης.

5. Ανεστάλη η χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και οι μισθολογικές προαγωγές που αφορούν τους Εθελοντές Μακράς Θητείας και τους Επαγγελματίες Οπλίτες.

6. Με νεώτερη διάταξη παρατάθηκε η αναστολή χορήγησης του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας αλλά και των μισθολογικών προαγωγών. Η ρύθμιση αυτή αδικεί κατάφορα τα χαμηλόβαθμα στελέχη, καθηλώνοντάς τις αποδοχές τους για 5 έως 15 έτη.

7. Επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/2011 ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων και 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ./Ο.Α.Ε.Δ. που αποδίδεται υπέρ Μ.Τ.Σ., για το προσωπικό που είναι εκεί ασφαλισμένο, επίσης αναδρομικά από 1/1/2011.

8. Επιβλήθηκε πλέον των υπολοίπων μέτρων ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000,00 € που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 – 2011. Αυτή εφαρμόστηκε κλιμακωτά κατά ποσοστό 1%, 2%, 3% και 5% αναλόγως του εισοδήματος.

9. Οι περικοπές στους μισθούς και η επιβολή νέων εισφορών και κρατήσεων συνοδεύτηκε και από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), οι οποίες μείωσαν από τα 12.000,00 € στα 5.000,00 € το αφορολόγητο ποσό και αύξησαν τους συντελεστές των κλιμακίων εκτοξεύοντας στα ύψη την φορολογία εισοδήματος, αλλά και την κατάργηση του αφορολόγητου για τριτέκνους και πολύτεκνους οι οποίοι θα καταβάλουν φόρο για επιπλέον 8.500,00 € μέσα στο 2012.


Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία οι αποδοχές των στρατιωτικών σήμερα, αν συγκριθούν με αυτές του 2009, φθάνουν σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα δηλωτικά της υποβάθμισης του επιπέδου ζωής των στελεχών. Για παράδειγμα σύμφωνα με την ίδια επιστολή «… ( … οι έχοντες 25 χρόνια πραγματική στρατιωτική υπηρεσία) κατά την 4ετία 2009 – 2012 υπέστημεν μειώσεις στα εισοδήματά μας, οι Ανθυπασπιστές (ΕΜΘ) της τάξεως του 60,9%, οι Υπολοχαγοί (εξ ΑΣΣΥ) της τάξεως του 64,3%, οι Αντισυνταγματάρχες (εξ ΑΣΕΙ) της τάξεως του 64,6% και ο Α/ΓΕΕΘΑ (με 36 χρόνια υπηρεσίας) της τάξεως του 79,7%.» !!

Ήδη κυκλοφόρησε μια πρόταση σχεδίου νόμου του νέου ειδικού μισθολογίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση προκύπτουν αυξήσεις σε σχέση με σήμερα από μηδέν μέχρι και 130 ευρώ (). Ακόμη και αν πρόκειται για προεκλογικό τέχνασμα, στην ουσία έχουμε μια καθαρή κοροϊδία. Έχουν ήδη χαθεί μισθοί και μισθοί … και προτείνεται να δοθούν στους ένστολους ψίχουλα! Δεν υπάρχει αμφιβολία. «Είναι ήδη δηλωμένο, ότι και το νέο «ειδικό» μισθολόγιο, όπως και το ενιαίο, στην ουσία θα περιέχουν νέο βούλιαγμα αποδοχών. Θα τις δικαιολογήσουν με τη γενική θέση πως η πατρίδα κινδυνεύει, …»! Καμιά «ειδική» μέριμνα για το ένοπλο «δεξί χέρι» του συστήματος. Απλά έχουν ονομάσει «ειδικό» το μισθολόγιό τους, καθώς «τους θεωρούν και τους θέλουν ως… «δεξί χέρι» του συστήματος», και τους άφησαν τελευταίους στο πετσόκομμα αποδοχών, που δεν θα είναι και το τελευταίο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ειδικό μισθολόγιο:"Ότι πει η τρόϊκα"!

Τι προκύπτει σε αριθμούς από τη πρόταση Παπουτσή για το μισθολόγιο.Πίνακες

Όλο το μισθολόγιο για του ένστολους που έδωσε ο Παπουτσής.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


 

ΣΧΟΛΙΑ