Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Εξ Ανατολών

Η μαντήλα επιστρέφει στο Προεδρικό Μέγαρο

12.10.2010 | 10:21
Ο τούρκος πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ, ετοιμάζει αλλαγές, που θα μονιμοποιήσουν οριστικά την ύπαρξη της ισλαμικής μαντίλας στο πρωτόκολλο της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, στην γιορτή της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου, στο προεδρικό Μέγαρο Τσάνκαγια, θα πραγματοποιηθεί μια μόνο δεξίωση, όπου ο Γκιούλ μαζί με τη μαντιλοφορούσα σύζυγο του, θα υποδεχθούν τους καλεσμένους τους.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο όμως μέχρι σήμερα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Για να μετριαστούν οι αντιδράσεις των τούρκων στρατηγών, ο Αμντουλάχ Γκιούλ πραγματοποιούσε δυο δεξιώσεις. Την μεσημεριανή και την βραδυνή.
Το μεσημέρι υποδέχονταν όλους τους κρατικούς λειτουργούς, όπως αξιωματικούς, δικαστές, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Σε αυτή τη δεξίωση όμως, ο Γκιούλ υποδέχονταν τους καλεσμένους του χωρίς τη σύζυγο του, επειδή φοράει την ισλαμική μαντίλα.
Το βράδυ στη δεξίωση όπου καλεσμένοι ήταν οι επιχειρηματίες, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων κτλ. ο Γκιούλ και η μαντιλοφορούσα σύζυγος του, τους υποδέχονταν κανονικά όλους στην πόρτα.
Φέτος με τη μια και μοναδική δεξίωση , για πρώτη φορά οι Τούρκοι στρατηγοί, αν παραβρεθούν, θα χαιρετήσουν μια μαντιλοφορούσα, γεγονός που θα σημαίνει την αποδοχή της μαντίλας στο τουρκικό πρωτόκολλο.
Πάντως ακόμη και η αλλαγή αυτή, δείχνει πως ο Γκιούλ αλλά και το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν αισθάνονται ισχυροί, απέναντι στο στρατό. Ήδη ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ισικ Κοσάνερ ενημερώθηκε για το γεγονός, χωρίς μεχρι στιγμής να εκφράσει κάποια αντίρρηση.
Ο προηγούμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, δεν έστελνε πρόσκληση ακόμη και σε βουλευτές, που οι γυναίκες τους φορούσαν την ισλαμική μαντίλα, δείχνοντας την αντίδραση του Κεμαλικού κράτους απέναντι στην μαντίλα.
Όμως μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξαν πολλά στην Τουρκία και τώρα οι τούρκοι στρατηγοί φαίνεται ότι ετοιμάζονται να υποκλιθούν, στην μαντιλοφορούσα σύζυγο του Γκιούλ.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ