Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ναυμαχία του Midway.Γιατί ήταν τόσο σημαντική;Βίντεο

04.06.2012 | 00:29

Είναι ίσως για τη πιο γνωστή και σημαντική ναυμαχία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό, όπου το Αμερικανικό ναυτικό κατάφερε να πλήξει σοβαρά τις Ιαπωνικές ναυτικές δυνάμεις και διήρκεσε από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουνίου του 1942.

Ξεκίνησε ως μία επιχείρηση των Ιαπώνων να εξουδετερώσουν τον Αμερικανικό στόλο που βρισκόταν στο Μίντγουει και να μείνει έτσι το πεδίο ελεύθερο για να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στον Ειρηνικό.

Ακόμα, οι Ιάπωνες θεωρούσαν οτι μετά το Περλ Χάρμπορ, μία ακόμα ήττα των Αμερικανών θα τους ανάγκαζε να διαπραγματευτούν το τέλος της Μάχης του Ειρηνικού.

Το πλάνο των Ιαπώνων ήταν να απομονώσουν και να καταστρέψουν τον Αμερικανικό στόλο, να καταλάβουν το σύμπλεγμα νησιών του Midway και να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για μετέπειτα επιθέσεις στα Φίτζι και τη Σαμόα


Το σχέδιο των Ιαπώνων όμως απέτυχε λόγω εσφαλμένων πληροφοριών που είχαν για τις δυνάμεις των Αμερικανών καθώς επίσης και του γεγονότος οτι οι Αμερικανοί κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις επικοινωνίες των Ιαπώνων και έτσι να γνωρίζουν την ημερομηνία και το μέρος της επίθεσης. Η ναυμαχία κράτησε 3 ημέρες και το αποτέλεσμα ήταν να βυθιστούν τέσσερα Ιαπωνικά αεροπλανοφόρα και ένα καταδρομικό, ενώ κατάφεραν να βυθίσουν μόνο ένα Αμερικανικό αεροπλανοφόρο (USS Yorktown) και ένα αντιτορπιλικό (USS Hammann). Η μεγάλη απώλεια των Ιαπωνικών αεροπλανοφόρων αποτέλεσε σοβαρότατο πλήγμα για τον Ιαπωνικό στόλο και η αδυναμία αντικατάστασής τους, περιόρισε την ναυτική δράση των Ιαπώνων κατά τη συνέχεια του πολέμου

WWII


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ