Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η νέα στρατηγική ασφαλείας του τουρκικού ΥΕΘΑ.

05.02.2011 | 00:05
Τις απειλες εναντι των οποιων αναπτυσονται οι Τουρκικες Ενοπλες Δυναμεις περιλαμβανει η νέα Στρατηγική Ασφάλειας του Τουρκικού ΥΠΕΘΑ που είναι πλέον εναρμονισμένη με τις αλλαγές στην αναθεωρημένη «Ερυθρά Βίβλο»οπως γραφει η Σαμπαχ .
 
Η νέα Στρατηγική Ασφάλειας του Τουρκικού ΥΠΕΘΑ δίνει έμφαση στην αποτρεπτική ικανότητα του τουρκικού στρατού, θεωρεί – όπως και η αναθεωρημένη Ερυθρά Βίβλος- την εκμετάλλευση της θρησκείας και όχι τον φονταμενταλισμό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας , όπως απειλή θεωρεί τον μικρής κλίμακας εθνικισμό ( με τον όρο εννοεί το φαινόμενο ανάδειξης της εθνοτικής ταυτότητας ως υπέρτερης της εθνικής ταυτότητας), ενώ δεν θεωρεί τον εθνικισμό  πλέον ως απειλή. Οι υπόλοιπες απειλές που απαριθμούνται στο έγγραφο της Στρατηγικής Ασφαλείας είναι η τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής, η επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο , η θαλάσσια πειρατεία, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η ασφάλεια των ενεργειακών πηγών και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή .
 
Η νέα Στρατηγική Ασφάλειας που ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ κ.Γκιονούλ δήλωσε ότι βασίζεται στην αρχή του Κεμάλ Ατατούρκ « ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο» περιγράφει επίσης τις κυριότερες προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας:
 
-          Προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των εθνικών συμφερόντων
-          Ανάληψη ενεργού ρόλου στους μηχανισμούς συλλογικής ασφάλειας και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ.
-          Συνεισφορά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη , σταθερότητα και ασφάλεια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου
-          Λήψη μέτρων για πρόληψη κρίσεων και συγκρούσεων.

Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ