Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η no fly zone είναι η αρχή,ακολουθούν βομβαρδισμοί στη Λιβύη.

18.03.2011 | 06:41
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,ενέκρινε την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει άμεσα όπως είχαν πει εδώ και ημέρες οι ΗΠΑ.Και αυτό είναι μόνο η αρχή.Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν σύντομα βομβαρδισμοί από αέρος και η επιλογή της ολοκληρωτικής στρατιωτικής επέμβασης είναι πάντα ανοιχτή.

Η απόφαση του Σ.Α του ΟΗΕ όπως είναι διατυπωμένη αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφού κάνει λόγο για λήφη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη προστασία των αμάχων από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.Προς το παρόν βέβαια η πιθανότητα χερσαίας επέμβασης είναι ακόμη συζητήσιμη,αλλά η Γαλλία ήδη δήλωσε έτοιμη για "αεροπορικά πλήγματα".

Οι ΗΠΑ, πιστεύουν ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη μέτρων προστασίας για τους πολίτες στη Λιβύη, τα οποία θα υπερβαίνουν την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, πάνω από τη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, στα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη.

   

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Σούζαν Ράϊς, είπε στους δημοσιογράφους ότι " η εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πως το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να είναι έτοιμο να σχεδιάσει μέτρα τα οποία θα περιέχουν μεν, αλλά και θα υπερβαίνουν ίσως την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ".


Σ΄ ότι αφορά στη no fly zone:

Πρόκειται για αρκετά περίπλοκη αποστολή στην οποία η Ελλάδα θα έχει άμεση εμπλοκή,πρώτα απ΄ όλα με τη Σούδα,αλλά και με το Άκτιο,το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από αεροσκάφη AWACS ,της Συμμαχίας.

Θα ειναι όπως όλα δείχνουν το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση.

Ο χάρτης των NY Times, δείχνει ποιες περιοχές ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και που κινούνται οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Οι δυνάμεις του Καντάφι πάντως κυριαρχούν,έχουν φθάσει στη Βεγγάζη και ο συνταγματάρχης,υπόσχεται επιείκια σ΄ όποιον δεν αντισταθεί στις δυνάμεις του.


ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α ΤΟΥ ΟΗΕ


 Έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε χθες το βράδυ υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη. 

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλησει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει "ούτε έλεος ούτε οίκτο". 

   

"Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο", δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.

   

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπος να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.

   

Η απόφαση του ΟΗΕ δίνει την έγκριση για να ληφθούν "όλα τα απαραίτητα μέτρα", περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιβληθεί στον λιβυκό στρατό μια κατάπαυση του πυρός, όμως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.

   

Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.

   

Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια "πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν". 

   

"Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της", δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια "συνωμοσία" της διεθνούς κοινότητας και τη "βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα".

   

Ο υφυπουργός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της", διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη. 

   

Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο. Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν επίσης.

   

Τη στιγμή που ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο γάλλος υπουργός Εξωτειρκών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε, πριν από την ψηφοφορία, ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση.

   

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.

   

Μετά την ψηφοφορία, ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι "έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους". 

   

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ "βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα". "Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια", πρόσθεσε. 

   

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει "σημαντικούς κινδύνους". "Οι γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη", πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.

   

Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της "δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας". "Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό", πρόσθεσε. 

   

Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε "λυπηρό" το γεγονός ότι "επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος". Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.

   

Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του "είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις".  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ