Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για διαπραγματεύσεις.

24.10.2010 | 00:12
*Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ


Το Μάρτιο διαψεύδονταν δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», ότι ετοιμάζεται συμφωνία με την Τουρκία για καθορισμό του Αιγαίου ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού σαν "περιοχή μειωμένης έντασης". Τον Ιούνιο αποδείχτηκε με πρόσφατο δημοσίευμα των «Νέων», ότι πράγματι διεξάγονταν συνομιλίες για τις πτήσεις στο Αιγαίο.
Το κλίμα των συνομιλιών μπορούμε να το συμπεράνουμε από τα λόγια του κ. Βενιζέλου του Μαρτίου, που έβλέπε σαν «λύση αποσυμφόρησης» στο Αιγαίο «ένα πιο ευέλικτο, πιο απλό, λιγότερο ακριβό τρόπο» … άμυνας στο ανατολικό Αιγαίο και τα νησιά! Σα να μας έλεγε: Ξέρετε; Στοιχίζει η άμυνα. Ετοιμαστείτε για περικοπές, αναδιοργανώσεις κτλ (μείωση άμυνας, υποχωρήσεις). Άσε που μαζεύονται πολλά πολεμικά στο Αιγαίο και θα 'χουμε και κανένα ατύχημα. Πρέπει να βρούμε λύσεις (σε συνομιλίες προφανώς)!
Τώρα λέγεται βέβαια, ότι οι συνομιλίες του Ιουνίου για τις πτήσεις διεκόπησαν. Προφανώς οι τουρκικές διεκδικήσεις ξεπέρασαν κάποια όρια. Το ερώτημα όμως είναι, μέχρι την διακοπή σε ποια σημεία τα είχαν βρει οι δύο πλευρές; Γιατί από τα σημεία αυτά θα αρχίσουν οι επόμενες διαπραγματεύσεις, όταν βελτιωθεί το κλίμα ώστε … να τις αντέξει η κοινή γνώμη. Δεν πρέπει να ξέρουμε; Μήπως οφείλουν να μας ενημερώσουν;
Τις συζητήσεις για τις πτήσεις στο Αιγαίο διεξήγαγε λέει ο γγ του ΥΠΕΞ Α. Ζέπος. Είναι το ίδιο πρόσωπο, το οποίο συμμετείχε εδώ και ενάμισι χρόνο στην επιτροπή σοφών για την σύνταξη του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Είναι, να μη μπαίνεις στο πειρασμό, να κάνεις συσχετισμούς;; Έχει εκφραστεί άλλωστε η άποψη του αμερικανο - νατοϊκού παράγοντα υπέρ της συν-διαχείρισης του Αιγαίου, καθώς έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του! Δεν εξυπηρετούνται όμως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η συν-διαχείριση πέρα από το επιχειρησιακό – αμυντικό κομμάτι έχει και το οικονομικό, δηλαδή μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου. Η συν-διαχείριση αυτού του τελευταίου είναι, που μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα τον λαϊκό παράγοντα να αποδεχτεί μια γενικότερη μοιρασιά! Εδώ είναι ο κίνδυνος! Όλα τα κομμάτια της συν-διαχείρισης είναι ένα κουβάρι! Είναι αλληλοεξαρτώμενα!
Σε κάθε περίπτωση:
• η «μοιρασιά» δεν μπορεί να γίνει κάτω από πιέσεις και απειλές. (Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο σε τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο). Η «μοιρασιά» μάλιστα δεν είναι ακριβώς στην μέση (π.χ. 25ος μεσημβρινός). Υπάρχει το διεθνές δίκαιο, που παρέχει δικαιώματα και μπορεί να προσδιορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής ζώνης, αλλά και του εθνικού και του διεθνούς εναέριου χώρου.
• Επίσης τακτικές, που εφαρμόζονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου (υπερπτήσεις, μη αβλαβείς διελεύσεις), δεν μπορεί να είναι διαπραγματευτικά χαρτιά στο πλαίσιο κάποιων πιθανών «αμοιβαίων» υποχωρήσεων.
• Ούτε στο όνομα της οικονομικής κρίσης είναι αποδεχτές μειώσεις στην άμυνα της χώρας, όπως και αν παρουσιαστούν επικοινωνιακά.


Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ, μέλος της ΚΕΘΑ


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ