Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αρθώσει θέσεις για τις ΕΔ". Άρθρο-άποψη

06.07.2012 | 19:27
Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΗΧΙΩΤΗ

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εν σχέσει με τις επικείμενες τακτικές κρίσεις εις τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, περιγράφονται εις άρθρο του αποστράτου εκ του ΛΣ Τάσου Μαυρόπουλου, υπευθύνου του τμήματος ΕΔ και ΣΑ της Κουμουνδούρου, εις την  "ΑΥΓΗ".

Ο αρθρογράφος στρέφεται κατά των αποστράτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των επιρροών που αντιστοίχως επιχειρούν να ασκούν και μνημονεύει ειδικώς την επιλογή του ΥΕΘΑ τον περασμένο Οκτώβριο Παν. Μπεγλίτη, να αποστρατεύσει σύμπασα την Στρατιωτική Ηγεσία, μη εξαιρουμένου του Αρχηγού ΓΕΝ τον οποίο ο προκάτοχός του ΥΕΘΑ Ευάγ. Βενιζέλος είχε επιλέξει προ ολίγων μηνών και επανελθόντος εις το ΥΠΕΘΑ ώς ΥΦΕΘΑ της κυβερνήσεως Σαμαρά. Επίσης θέτει και θέμα ευθυνών της Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, εν σχέσει με τις επιλογές της Πολιτικής Ηγεσίας και τον τρόπο που αυτή τις υλοποιεί.

Αν και δεν έχει ομιλήσει επί του θέματος και ο "σκιώδης" ΥΕΘΑ του Τσίπρα Θ. Δρίτσας, φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου προσπαθεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο επί των θεμάτων αυτών, εν μέσω αντιφάσεων που εμπεριέχονται εις το επί μέρους προεκλογικό τους πρόγραμμα ή επικίνδυνων πειραματισμών, όπως η θέση Δρίτσα, η οποία διετυπώθη και χθες, "κανένας ΄Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα" (συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της Κύπρου...).

Προφανώς θα υπάρχουν εκ του ΠΑΣΟΚ απόστρατοι εις το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι οποίοι, ώς δυσαρεστημένοι από το πρώην κόμμα τους γιά πολλούς και ποικίλους λόγους, έχουν ανακαλύψει τη θαλπωρή της Κουμουνδούρου, από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν καταθέσει την εμπειρία τους, με όραμά τους προφανώς το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να ήτο το κυβερνών κόμμα, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Από πρώτη ανάγνωση, δεν αντιλαμβάνομαι την έννοια των λέξεων "στήριξη" και "έλεγχος" από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της ΒτΕ, εις ό, τι αφορά το έργο των κ.κ. Αρχηγών που απαρτίζουν το Συμβούλιο Αρχηγών, όταν υπάρχει προϊστάμενος ΥΕΘΑ, ο οποίος πρέπει να αποτελεί το ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς του πολιτικού ελέγχου. Αν ίσχυε αυτό θα υπήρχε μία πολυδιάσπαση ευθυνών και συνεπώς αντικειμενική αδυναμία να ασκηθεί ουσιαστικός έλεγχος, όπως και πρέπει.


 

 

ΣΧΟΛΙΑ