Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΡΒΥΛΑ NEWS

Η στρατηγική σχεδίαση για σίγουρες άδειες

07.12.2011 | 05:06
Το σημαντικό είναι μέσω ενός οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου οι φαντάροι ναμπορούν να  εκμεταλλευτούν στο έπαρκο κάθε δυνατότητα των διαταγών για τις άδειες.

Ιδού ένας πρακτικός οδηγός για τους νέους που πρόκειται να καταταγούν, ώστε να μην ψαρώνουν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Οι πλέον σίγουρες καβάτζες είναι η κανονική και η τιμητική παραμεθορίου.

* Η κανονική έχει διάρκεια τριών ημερών για κάθε πλήρες δίμηνο πραγματικής υπηρεσίας, ενώ ως πλήρες δίμηνο λογίζεται και ο μήνας που απομένει μετά την αφαίρεση των διμήνων: συνολικά 15 ημέρες.

* Αυξημένη θα είναι η τιμητική παραμεθορίου, καθώς όλοι (εκτός όσων δικαιούνται κατ' εξαίρεση μετάθεση για κοινωνικούς λόγους) θα απολύονται από μονάδες των συνόρων. Είναι δύο ημέρες για κάθε μήνα, δηλαδή 14 ημέρες. Την δικαιούνται όσοι υπηρετούν σε περιοχές της Θράκης, στα Δωδεκάνησα και τη Κύπρο. Προσοχή, όμως! Αν κάποιος βάλει «βύσμα» και πάρει απόσπαση σε μονάδα στα μετόπισθεν, διακόπτεται και η τιμητική παραμεθορίου. Δεν χορηγείται, επίσης, στους μόνιμους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών, που συμβαίνει να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους.

* Αιμοδοσία μέχρι δύο φορές συνοδεύτεται υποχρεωτικά από τιμητική άδεια. Ωστόσο καμία διαταγή δεν ορίζει πόσες ημέρες πρέπει να είναι. Κατά την κρίση του διοικητή μπορεί να δωθεί μέχρι ένα 4ήμερο. Δεν τη δικαιούνται όσοι έδωσαν αίμα για συγγενή μέχρι δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

* Ο υπολογισμός της αναρρωτικής είναι ο ίδιος με της κανονικής. Εάν, όμως, χορηγηθεί έπειτα από νοσηλεία για βλάβη ή πάθηση που «προήθλε από την εκτέλεση της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής» λογίζεται κανονικά ως χρόνος θητείας. Απαραίτητο να έχει εκδοθεί σχετικό πόρισμα ένορκης προανάκρισης ή ΕΔΕ ή αντίγραφο αναφοράς της μονάδας και ιατρικής γνωμάτευσης.

* Οι κατ' επάγγελμα αγρότες δικαιούνται αγροτικής τριών ημερών για κάθε δίμηνο θητείας.

* Το ίδιο και η φοιτητική, που μπορεί να δοθεί ακόμη και για τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού για κύριες σπουδές ή μεταπτυχιακό.

* Προσωπική άδεια μέχρι ένα 10ήμερο μπορούν να λάβουν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

* Οσοι υπηρετούν σε νοσοκομεία (ακτινολογικά εργαστήρια κλπ) και εργαστήρια των Ενόπλων Δυνάμεων λαμβάνουν 5 ημέρες κάθε δίμηνο λόγω «επικίνδυνης εργασίας».

Το σύνολο των ημερών αγροτικής, φοιτητικής, αντιμετώπισης θεομηνίας, κανονικής, αναρρωτικής και προσωπικής άδειας είναι μέχρι 27 ημέρες συνολικά. Εάν προστεθούν οδοιπορικά, άδεια ορκωμοσίας, εορταστικές (Πάσχα, Χριστουγέννων) και αιμοδοτικές μπορούν να ξεπεράσουν το ένα δίμηνο.

Δεν αρκούν, όμως, μόνο οι «μαθηματικοί» υπολογισμοί, καθώς βασικό είναι και το «τάιμινγκ». Γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθετε πρώτα απ' όλα τον προγραμματισμό ασκήσεων, επιθεωρήσεων, αλλά και πότε πρόκειται να απολυθεί μαζικά σειρά από τη μονάδα. Ποιές είναι οι περιόδοι, δηλαδή, που δεν δίδονται άδειες.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ