Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τρόϊκα διοικεί τις ΕΔ και σε πρώτη φάση τις στρατιωτικές σχολές!

16.10.2011 | 12:20Απίστευτο!Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ επιβεβαιώνει ότι η τρόϊκα έχει πλέον λόγο ακόμη και στο πόσοι θα είναι οι εισακτέοι …στις Ελληνικές στρατιωτικές σχολές! Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, μας διαβεβαιώνει -για να μην ανησυχούμε;- ότι δεν του έβγαλε κίτρινη κάρτα η τρόϊκα αλλά πως ναι οι εισακτέοι στις σχολές μας είναι πολλοί και θα πρέπει να μειωθούν!

“Οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν πλήρως ενήμεροι για την ομαλή πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων δεν χρειάστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση και άρα δεν μου έβγαλαν κίτρινη κάρτα, ιδιαίτερα μάλιστα για το θέμα των προσλήψεων, όπως λανθασμένα γράφτηκε. Και τούτο γιατί δεν επρόκειτο για προσλήψεις, αλλά για τον αριθμό των εισακτέων στις ανώτατες και ανώτερες στρατιωτικές σχολές, ο οποίος όμως είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο πιστεύω ότι ο αριθμός των εισακτέων είναι, πράγματι, υψηλός και υπερβαίνει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα αυτό θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της επανεξέτασης της διαδικασίας εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές”,λέει ο κ.Μπεγλίτης.

Για το μισθολόγιο των στελεχών αλλά και για τους αποστράτους των ΕΔ ο κ.Μπεγλίτης λέει:

“Σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο διασφαλίσαμε το ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εξαίρεση από το θεσμό εργασιακής εφεδρείας. Συγχρόνως καταβάλλουμε προσπάθεια για την επίλυση ορισμένων επί μέρους προβλημάτων που δημιουργεί η απόφαση για τη μείωση των συντάξεων στους κάτω των 55 χρόνων. Αυτό μόνον ως αδιαφορία της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Από την εθνική προσπάθεια δεν μπορεί κανείς να εξαιρεθεί και στις αναγκαίες θυσίες συμμετέχουμε όλοι, κατ’ αναλογικό τρόπο”. Το θέμα είναι ότι έχουν εξαιρεθεί άλλοι κι άλλοι απ΄ αυτή τη προσπάθεια.

Και τέλος κάνει λόγο για το “χουντικό καθεστώς” που ισχύει όπως λέει στο θεσμικό καθεστώς των Ενώσεων Αποστράτων ,τους οποίους κατά τ΄ άλλα σέβεται:

“Στέκομαι με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση απέναντι στη μεγάλη πλειονότητα των αποστράτων, που βιώνουν με επώδυνο τρόπο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις περικοπές των συντάξεών τους. Έχουμε όμως την ευθύνη να συμβάλουμε, χωρίς εξαιρέσεις, στο να ξεπεράσει η πατρίδα μας την κρίση. Το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των ενώσεων θα αλλάξει, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει το χουντικό διάταγμα του 1970. Η συμμετοχή αποτελεί ελεύθερη δημοκρατική επιλογή και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Αυτό για μένα είναι απολύτως καθαρό. Πολύ περισσότερο, όταν θέλουν να εκφράζουν ευρύτερες πολιτικές απόψεις για τις εξελίξεις στη χώρα μας, τότε θα πρέπει να συγκροτούνται και να λειτουργούν με βάση τις ρυθμίσεις του Αστικού Κώδικα. Ο εξορθολογισμός είναι αναγκαίος και οι αλλαγές έχουν, ήδη, δρομολογηθεί”.

Ο ΥΕΘΑ μας καλεί ακόμη να μην …δαιμονοποιουμε τη τρόϊκα:

“Είναι εύκολο και πολιτικά βολικό να δαιμονοποιείται η τρόικα ακόμα και γι’ αυτά που έπρεπε να κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια και δεν τα υλοποιήσαμε. Δεν φταίει η τρόικα για τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και του μοντέλου ανάπτυξης. Ας είμαστε όλοι για μια φορά τουλάχιστον γενναίοι στην ανάληψη των δικών μας ευθυνών. Ωστόσο πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, για την αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων μας και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, να αξιολογηθεί με όρους στρατηγικής προοπτικής η κυρίαρχη προσέγγιση για την υπέρβαση της κρίσης στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αδιέξοδο δεν αφορά μόνον την Ελλάδα”.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ