Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιαπωνία: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απομάκρυνση 9.000 Πεζοναυτών από την Οκινάουα

27.04.2012 | 09:09

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για την απομάκρυνση περίπου 9.000 Πεζοναυτών από τη νήσο Οκινάουα, όπου η αμερικανική στρατιωτική παρουσία προκαλεί όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό.

   "Περίπου 9.000 Πεζοναύτες, με τη συνοδεία των οικογενειών τους" θα μετακινηθούν από την Οκινάουα προς άλλες τοποθεσίες, "εκτός της Ιαπωνίας", όπως ανέφερε μια κοινή ανακοίνωση των δύο κυβερνήσεων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Τόκιο.

   Τα στρατεύματα που μετατίθενται θα κατανεμηθούν στα αμερικανικά νησιά Γκουάμ και Χαβάη, καθώς και στην Αυστραλία. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, 5.000 άνδρες, θα τοποθετηθεί στο Γκουάμ. Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 3,1 δισ. δολάρια την μετακίνηση των στρατευμάτων.

   Αντίθετα, δεν υπήρξε ουδεμία πρόοδος στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετακίνησης της αεροπορικής βάσης Φουτένμα, η λειτουργία της οποίας προκαλεί αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό.

   Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη, την επόμενη εβδομάδα, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

   Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα χαιρέτισε τη συμφωνία για την απομάκρυνση των 9.000 --από τους 18.000 συνολικά-- Πεζοναύτες από την Οκινάουα, χαρακτηρίζοντάς την "σημαντική". 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ