Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ιερή και απαραβίαστη" η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, σπεύδει να τονίσει ο Ομπάμα

02.03.2012 | 10:14
   Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε "ιερή και απαραβίαστη" την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, επισημαίνοντας την ανάγκη να βοηθηθεί η χώρα αυτή για να διατηρήσει την "στρατιωτική της υπεροχή".

    Ο Ομπάμα που παραβρέθηκε στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση για την συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις λαϊκές εξεγέρσεις στο αραβο-μουσουλμανικό κόσμο από τις αρχές του 2011.

    "Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους μας στην περιοχή είναι να διασφαλίσουμε ότι η ιερή και απαραβίαστη δέσμευση που έχουμε απέναντι στην ασφάλεια του Ισραήλ δεν θα περιοριστεί μόνο στην ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνατοτήτων, ούτε μόνο στο να του επιτρέψουμε την αναγκαία στρατιωτική υπεροχή σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή", επισήμανε ο Ομπάμα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να συνεργαστούν με το Ισραήλ "για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή. Και αυτό είναι δύσκολο", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Όλες οι προσπάθειες για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους έχουν αποτύχει, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό αποτελούσε προτεραιότητα για τον Ομπάμα από το 2009 όταν ορκίστηκε πρόεδρος.

    Τους τελευταίους μήνες, το θέμα έχει παραμεριστεί αφού το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο προληπτικής επίθεσης εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος το οποίο, το εβραϊκό κράτος τονίζει πως έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο και όπως διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες, το Ιράν θα είναι το "βασικό θέμα" των συζητήσεων των δύο ηγετών.

    "Το Ιράν συνεχίζει να προχωρεί γρήγορα και με αλαζονεία στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας", έχει επισημάνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Η Ουάσινγκτον επισήμανε πως "όλες οι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται στο τραπέζι" για το θέμα του Ιράν, αλλά πρόσθεσε πως το ισλαμικό καθεστώς δεν έχει καταφέρει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.

    "Έχουμε λοιπόν τον χρόνο και την ελευθερία να συνεχίσουμε την πολιτική που εφαρμόζουμε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

    Ο ίδιος επισήμανε πως κάθε ενέργεια εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει "μεγαλύτερη αστάθεια". Το Ιράν "συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Έχουμε πολιτικό προσωπικό στο Ιράκ, έχουμε στρατιώτες και πολίτες μας στο Αφγανιστάν", είπε χαρακτηριστικά.

    "Θα υπάρξουν όλων των ειδών οι επιπτώσεις από ενδεχόμενες στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή και ειδικά στο Ιράν", υπογράμμισε ο Κάρνεϊ.

    Σε άλλη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, ο Ομπάμα αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα του Ιραν, όταν μια νεαρή γυναίκα του φώναξε: "Ασκείστε την επιρροή σας. Όχι πόλεμος στο Ιράν".

    Ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: "κανείς δεν κηρύττει τον πόλεμο, δεσποινίς. Μην προτρέχετε".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ