Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

"Ικανοποιήθηκαν τα τουρκικά αιτήματα για την αντιπυραυλική",λέει ο Γκιούλ

20.11.2010 | 15:58
Την ικανοποίησή του εξέφρασε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ για τις αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα, κυρίως γιατί δεν έγινε αναφορά στο Ιράν.

    "Η στρατηγική αντίληψη που υιοθετήθηκε  είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι", απάντησε ο Γκιουλ στους τούρκους δημοσιογράφους στην πορτογαλική πρωτεύουσα, όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία είναι ικανοποιημένη όσον αφορά τα αιτήματά της σχετικά με το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας.

  Ποια ήταν αυτά; Να μην "κατονομαστεί" η απειλή ώστε να μην έρθει σε δύσκολη θέση έναντι της Τεχεράνης. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πάντως  είπε την απειλή με τ΄ όνομά της:Ιράν. Το δεύτερο αίτημα που είχε θέσει η Άγκυρα ήταν να ελέγχεται η λειτουργία της αντιπυραυλικής από τη Τουρκία προφανώς μέσω του νατοϊκού στρατηγείου της Σμύρνης,το οποίο υποτίθεται ότι θα έκλεινε.
    Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην ανάγκη για μια αντιπυραυλική ασπίδα υιοθετώντας μια "στρατηγική αντίληψη" που περιγράφει όλο το φάσμα των απειλών κατά της ασφάλειάς τους και τις σύγχρονες απαντήσεις σ΄αυτές.

    Το κείμενο αυτό που αντικαθιστά προηγούμενο του 1999, εγκρίθηκε κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

    Η "στρατηγική αντίληψη" δεν αναφέρεται σε χώρες όπως το Ιράν ούτε σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή ότι συνιστούν απειλή για τη διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων που δικαιολογεί την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Η Τουρκία ζητούσε το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας να μη βάζει στο στόχαστρο καμία χώρα και κυρίως το Ιράν, χώρα μουσουλμανική και γειτονική, αλλά και τη Ρωσία. Και με τις δυο χώρες η Τουρκία διατηρεί σημαντικές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις.

   
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ