Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ιντερνετική δικτατορία",επιβάλει ο Ερντογάν στη Τουρκία!

09.05.2011 | 09:24
 
Μετά από το μπαράζ εξοντωτικών μηνύσεων και αγωγών εναντίον του Τύπου,μετά από την ...κατάκτηση της τελευταίας θέσης σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, το καθεστώς Ερντογάν επιβάλει δρακόντειους νόμους και στο ιντερνέτ,στα πρότυπα της Κίνας!

Προβάλοντας τη δικαιολογία της "προστασίας ανηλίκων" το καθεστώς Ερντογάν ξεκινά επιχείρηση ελέγχου του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι πάροχοι των υπηρεσιών ίντερνετ έλαβαν μια λίστα 138 «όρων-κλειδιά» που θα πρέπει να απαγορευτούν στη χρήση του ίντερνετ - όπως «χοντρο», «ελεύθερο», «εγκυο» - προκαλώντας τη θυμηδία των ΜΜΕ που μίλησαν για «γελοίους όρους».

   

Τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στις 22 Αυγούστου, κατά την τουρκική κυβέρνηση αποσκοπούν στην περιφρούρηση των ανηλίκων από την πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες και είναι «ανάλογα συναφών μέτρων που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες», το δε κίνημα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε «έχει πολιτικά κίνητρα», λόγω της προεκλογικής συγκυρίας.

   

Η αντίδραση όμως στην κυβερνητική πρωτοβουλία είναι ευρύτατη και πολύπλευρη. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δημοσιογραφικές ενώσεις, νομικοί, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές του ίντερνετ διαμαρτύρονται και θυμίζουν, ότι ήδη η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη λειτουργία σε 5000 ιστοσελίδες από το 2001.

   

«Θέλουν να κάνουν το ίντερνετ ασφαλές ή είναι ένας τρόπος λογοκρισίας;» διερωτώνται οι αντίπαλοι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και υποστηρίζουν (όπως σημείωσε ο νομικός Γ.Ακντενίζ στη «Χουριέτ») πως το «ελεύθερο από φίλτρα ίντερνετ είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Η απόφαση του Συμβουλίου είναι νομικά αβάσιμη, γιατί το Συμβούλιο δεν διαθέτει την εξουσία θέσπισης ανάλογων περιορισμών, ενώ είναι ασύμβατη με το σύνταγμα της χώρας». Ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων δημοσιογράφων Ο.Ερίντς τόνισε επίσης πως «οι αρχές θεσπίζουν κανονισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο ίντερνετ, αντί στην προώθηση αυτής της ελευθερίας». Ο Κ.Αλτινπαρμακ (νομικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων) θέτει το ερώτημα «αν μια οικογένεια έχει πέντε μέλη ηλικίας 8-60 ετών και έναν υπολογιστή, ποιό πακέτο πρέπει να επιλέξει;» για να υπογραμμίσει ότι με τη ρύθμιση αυτή τελικά «οι ενήλικοι αντιμετωπίζονται ως ανήλικοι».

   

Κατά τις σχετικές πληροφορίες εξάλλου («Χουρριέτ») ορισμένοι ακτιβιστές του ίντερνετ σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν εξαντλήσουν τα τουρκικά ένδικα μέσα χωρίς αποτέλεσμα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP μιλά για «καταστρατήγηση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης που ζητά η ΕΕ από τις υποψήφιες χώρες», ενώ αξιοποιώντας προεκλογικά το θέμα, λάνσαρε το σύνθημα: «εσείς κλείνετε τις ιστοσελίδες, εμείς θα τις ανοίξουμε». 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ