Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ:Οι "σημαδιακές" εικόνες ενός πολέμου,που μόλις τελείωσε.

19.12.2011 | 00:56


Ο πόλεμος στο Ιράκ είχε τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

4,479 νεκροί αμερικάνοι στρατιώτες
30,182 τραυματίες αμερικανοί στρατιώτες
468 νεκροί μισθοφόροι
103,142 - 112,708 καταγεγραμμένοι νεκροί ιρακινοί
2.8 εκ ιρακινοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους
$806 δις έξοδα του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ
$3 - $5 τρις το συνολικό κόστος του πολέμου στο Ιράκ σύμφωνα με τον Joseph E. Stiglitz 
$60 δις σε έξοδα από λάθος σχεδιασμό και σε εξαγορά φυλάρχων κλπ. από το 2001

0 τα όπλα μαζικής καταστροφής που βρέθηκαν στο Ιράκ!

Ας δούμε όμως τι αφήνουν πίσω τους οι Μισθοφόροι. Πρώτο θύμα των  πολέμων είναι τα παιδιά: σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα  The Guardian "οι γιατροί στη πόλη Fallujah του Ιράκ, αναφέρουν όλο και πιο πολλά περιστατικά γενετικών ανωμαλιών, καθώς και πρώιμων καρκίνων στα μωρά που γεννιούνται στη περιοχή.
Ποιος θυμάται το προφητικό άρθρο του Μανώλη Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ, «Οι οδυνηρές συνέπειες από τον πόλεμο του Μπους. Για τον ιρακινό λαό και όχι μόνο», που είδε το φως της δημοσιότητας πριν την πραγματοποίηση της βάρβαρης επίθεσης, το 2003.

"Έχουν τόσα πολλά γραφεί και λεχθεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλες τις άλλες ηπείρους εναντίον της επικείμενης εισβολής και κατοχής του Ιράκ (και όχι του «πολέμου», όπως διαφημίζεται από τους εισβολείς και τους παρατρεχάμενούς τους) που μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτε που μπορεί να προστεθεί στα επιχειρήματα ενάντια στη νέα αυτή τυχοδιωκτική ενέργεια της παγκόσμιας υπερδύναμης. Από την άλλη, όμως, όλοι όσοι πιστεύουν ότι ο διαφημιζόμενος «πόλεμος» είναι μια ανήθικη, απάνθρωπη, παράνομη και αδικαιολόγητη ενέργεια με οδυνηρές για το Ιράκ και τον κόσμο γενικότερα συνέπειες, αισθάνονται την ανάγκη να συμβάλουν, με όποιες δυνάμεις διαθέτουν, στην παγκόσμια κατακραυγή εναντίον της.


Τα όσα ακολουθούν ας θεωρηθούν ως μια ελάχιστη συμβολή σ' αυτή την κατακραυγή.
Η πρώτη και άμεση οδυνηρή, εγκληματική και απάνθρωπη συνέπεια της ρίψης χιλιάδων βομβών και της χρήσης των υπερσύγχρονων όπλων και πυρομαχικών από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που θα εισβάλουν στο Ιράκ θα είναι οι χιλιάδες (ή και εκατοντάδες χιλιάδες, αν οι συγκρούσεις διαρκέσουν) Ιρακινοί νεκροί και τραυματίες, οι περισσότεροι άμαχοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Και όλοι αυτοί θα έλθουν να προστεθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων που έχει προκαλέσει το εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα αυτή μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και στα θύματα που προκάλεσε ο πόλεμος εκείνος.

Η εισβολή, όμως, αυτή θα έχει και άλλες μακροχρόνιες συνέπειες σε βάρος του ιρακινού λαού, όπως είχε και ο Πόλεμος του Κόλπου. Σύμφωνα με την οργάνωση «Εκστρατεία εναντίον του απεμπλουτισμένου ουρανίου», που εδρεύει στο Μάντσεστερ (βλέπε άρθρο μας στην «Ελευθεροτυπία» της 9.1.2001):

«Στο Ιράκ, όπου οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από ραδιενεργό δηλητηρίαση. Παιδιά γεννιούνται χωρίς μέλη, χωρίς μάτια, μύτες, χωρίς γεννητικά όργανα και με καρκίνους και λευχαιμία. Παιδιά και ενήλικες προσβάλλονται από καρκίνους και άλλες ασθένειες, εξαιτίας του ότι παίζουν, ζουν ή καλλιεργούν τη γη σε περιοχές στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Όπλα μαζικής καταστροφής δεν βρέθηκαν πουθενά.Τελικά το μόνο που έγινε ήταν να ...γκρεμίσουν ένα άγαλμα του Σαντάμ. Ο Πρόεδρος Μπους πάντως άρχισε να ...εισπράττει ιπτάμενα παπούτσια στις συνεντεύξεις και να αποδεικνύει ότι έχει καλά αντανακλαστικά.Σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση σε ορισμένους τύπους λευχαιμιών και καρκίνων που θεωρούνταν εξαιρετικά σπάνιοι πριν από τον πόλεμο». Παρόμοιες, αν όχι χειρότερες, θα είναι οι συνέπειες της χρήσης πολύ μεγαλύτερου αριθμού βομβών και ποσοτήτων πυρομαχικών στην επικείμενη εισβολή στο Ιράκ.

Κάθε πόλεμος προκαλεί αύξηση του αριθμού των προσφύγων. Πρόσφυγες ήδη υπάρχουν από το Ιράκ. Ο αριθμός τους είναι βέβαιον ότι θα πολλαπλασιαστεί και γι' αυτό τον λόγο η Τουρκία θέλει να εισβάλει και αυτή και να εγκαταστήσει δυνάμεις της στο βόρειο Ιράκ με στόχο, ανάμεσα στα άλλα, να αποτρέψει το κύμα προσφύγων που θα προσπαθήσει να περάσει τα σύνορά της. Καμιά, όμως, δύναμη δεν μπορεί να αναχαιτίσει το νέο κύμα των προσφύγων, οι οποίοι θα καταφύγουν στην αρχή στις όμορες χώρες και στη συνέχεια όπου μπορέσουν να μετακινηθούν, όπως δείχνει η εμπειρία των περασμένων χρόνων. Τη δυστυχία τού να είναι κανείς πρόσφυγας τη γνωρίζουν οι Έλληνες τόσο από το δικό τους παρελθόν όσο και από το παρόν των ξένων, που κατά χιλιάδες καταφεύγουν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο".


Δυστυχώς, για τον ιρακινό λαό, ο Μ.Δρεττάκης επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Αξίζει να δούμε τις συνέπειες των επιθέσεων στο Ιράκ, όπως περιγράφονται στην Έκθεση του U.N.E.P. στις 17/06/2003.
 

Στις 28 Μαρτίου, αμέσως μόλις διαφάνηκε το τέλος των επιχειρήσεων στο Ιράκ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε η ολομέλεια του U.N.E.P. (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον), με σκοπό τη σύνταξη μιας έκθεσης σχετικά με τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στην υγεία του πληθυσμού της χώρας. Στην έκθεση που ανακοινώθηκε στη Γενεύη στις 24 Απριλίου, εμπεριέχεται επιπλέον πρόταση μακροπρόθεσμου πλάνου διαχείρισης του περιβάλλοντος. Η έκθεση 100 σελίδων του U.N.E.P., επικεντρώνεται στις συνέπειες των πολέμων που διεξήχθησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες στα εδάφη του Ιράκ, στα αποτελέσματα των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα από τη διεθνή κοινότητα και στην ολοκληρωτική απουσία εθνικού προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Οι περιβαλλοντικές συνέπειες της πολεμικής σύρραξης του Μαρτίου/Απριλίου 2003 Για προφανείς λόγους, δεν ήταν δυνατή ακόμα η ανάληψη ερευνών στο Ιράκ. Αυτό το κεφάλαιο της έκθεσης του U.N.E.P., βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από αναφορές των ΜΜΕ και στρατιωτικές ανακοινώσεις προς τους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό. Μέχρι την ολοκλήρωση της σύνταξης της έκθεσης, οι πολεμικές συγκρούσεις μειώθηκαν χωρίς όμως να τερματιστούν και οι διαθέσιμες πληροφορίες για τις πραγματικές συνέπειες στο περιβάλλον ήταν περιορισμένες.
Απεμπλουτισμένο Ουράνιο Το Απεμπλουτισμένο Ουράνιο (ΑΟ), το υποπροϊόν που προκύπτει από τη διαδικασία εμπλουτισμού του φυσικού ουρανίου, βρίσκει εφαρμογή τόσο σε ειρηνικούς σκοπούς (καύσιμη ύλη σε πυρηνικούς αντιδραστήρες) όσο και επιθετικούς-στρατιωτικούς (πυρηνικά όπλα). Η υψηλή πυκνότητά του το καθιστά κατάλληλο ως συστατικό επένδυσης τεθωρακισμένων αρμάτων, αλλά και ικανό να διαπερνά τη θωράκισή τους.Πολλά τεθωρακισμένα άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού του Ιρακινού στρατού, αποτέλεσαν στόχο των πολεμικών αεροσκαφών των Η.Π.Α. κατά τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις (Μάρτιος/Απρίλιος 2003). Το Στρατιωτικό Επιτελείο των Η.Π.Α. στις 26 Μαρτίου επιβεβαίωσε τη χρήση ΑΟ από τις δυνάμεις του συνασπισμού.


Η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. δήλωσε ότι ως τις 15 Απριλίου 2003 οι αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού είχαν χρησιμοποιήσει 18,275 βλήματα ακριβείας και 8,975 μη κατευθυνόμενα. Περισσότεροι από 800 πύραυλοι Τόμαχοκ εξαπολύθηκαν μέχρι τη 12η Απριλίου εναντίον Ιρακινών στόχων, σε σύγκριση με τους 288 που έπληξαν το Ιράκ στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991.
290 μετρικοί τόνοι βλημάτων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου (ΑΟ), εκτιμάται ότι χρησιμοποίησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (σε σύγκριση με τους 9 τόνους στο Κόσοβο, 3 τόνους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Το ΑΟ παραμένει στην ατμόσφαιρα με τη μορφή σκόνης ή θραυσμάτων.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ