Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και Γερμανοί αστυνομικοί μπλεγμένοι στο δολοφονικό κύκλωμα νεοναζί

07.08.2012 | 00:18
Δύο γερμανοί αστυνομικοί ήταν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, αποκαλύπτει επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει τη δολοφονική δράση ακροδεξιών τρομοκρατών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν επιπτώσεις για τους αστυνομικούς,μεταδίδει η Ντουτσε Βέλλε.
Όσο κι φαίνεται απίστευτο, δύο γερμανοί αστυνομικοί είχαν γίνει μέλη της ευρωπαϊκής Κου Κλουξ Κλαν για λίγους μήνες το 2001 και 2002. Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει ήδη από το 2004 την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης. Καμία πληροφορία δεν διέρρευσε τότε στη δημοσιότητα. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί είχαν καταθέσει πάντως, ότι αποχώρησαν μετά από μερικούς μήνες από την οργάνωση, διότι διαπίστωσαν ρατσιστική συμπεριφορά και ξενοφοβία. Ίσως για αυτό το λόγο το πειθαρχικό από το οποίο πέρασαν απλά τους επέπληξε.

Σήμερα οι δύο αστυνομικοί εργάζονται κανονικά, αναφέρει η  Ντουτσε Βέλλε. Το γεγονός προκαλεί έκπληξη στον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανών Αστυνομικών Αντρέ Μπράουν, ο οποίος ζήτησε την απόλυσή τους: «Δεν ήξεραν ότι η Κου Κλουξ Κλαν ήταν μια ρατσιστική οργάνωση; Διερωτώμαι πόσο κουτός μπορεί να είναι ένας αστυνομικός για να μην τον απομακρύνουν από την υπηρεσία».

Διασυνδέσεις της NSU και αστυνομικών-μελών της Κου Κλουξ Κλαν;

 Όλες οι πληροφορίες για την υπόθεση προέρχονται από το υλικό της ειδικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου, που εξετάζει τις δολοφονίες ξένων από την ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα NSU. Στους φακέλους έχουν καταχωρηθεί και πληροφορίες για τη δολοφονία της αστυνομικού Μισέλ Κίζεβετερ. Σύμφωνα πάντα με αυτά τα στοιχεία, προϊστάμενος της Κίζεβετερ ήταν ένας από τους αστυνομικούς- μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βάδης Βυρτεμβέργης διερευνά την υπόθεση και ταυτόχρονα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί οι δύο αστυνομικοί δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2004.

Ο αρχηγός της υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος στη Βάδη Βυρτεμβέργη Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η πειθαρχική διαδικασία έγινε όπως προβλεπόταν. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ερωτήματα, τα οποία ζητούν απάντηση. Ο Χάρτφιντ Βολφ, μέλος της εξεταστικής επιτροπής, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν διασυνδέσεις της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU με τους δύο αστυνομικούς-μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Η εξεταστική επιτροπή ευελπιστεί πάντως ότι θα μπορέσει να δώσει οριστική απάντηση και σε αυτό το ερώτημα,καταλήγει η Ντόυτσε βέλλε.

DW/ Wolfgang Köhler / Στέφανος Γεωργακόπουλος 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ