Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανένας δεν επέζησε από την συντριβή του νορβηγικού C-130

18.03.2012 | 02:04
   Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το πενταμελές πλήρωμα ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130J Hercules της πολεμικής αεροπορίας της Νορβηγίας το οποίο είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ την Πέμπτη, τερματίστηκε χθες όταν βρέθηκαν συντρίμμια, ανακοίνωσαν οι αρχές της Σουηδίας.

    Η επιχείρηση τερματίστηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με τις νορβηγικές αρχές και τις οικογένειες των μελών του πληρώματος. Οι προσπάθειες των σουηδικών αρχών θα επικεντρωθούν πλέον στο να εντοπιστεί ό,τι είναι δυνατό εκ των σορών και να διακριβωθεί η αιτία του δυστυχήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπόργε Όμαν. «Η άποψή μας είναι ότι δεν υπήρξαν επιζώντες και η επιχείρηση εισήλθε πλέον σε μια νέα φάση», είπε ο Όμαν στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

    Το αεροσκάφος είχε πενταμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα.

    «Με μεγάλη λύπη πλέον συμπεραίνουμε ότι χάσαμε πέντε καλούς συναδέλφους», δήλωσε ο στρατηγός Χάραλντ Σούντε, αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων της Νορβηγίας, στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

    Το αεροσκάφος που αγνοείτο από την Πέμπτη έπεσε στο δυτικό τμήμα της κορυφής Κεμπνεκάισε, μέρος της υψηλότερης οροσειράς της Σουηδίας, στον Αρκτικό Κύκλο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Άιντε από το Όσλο. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε συντριβή του αεροσκάφους», είπε ο Άιντε, σημειώνοντας ότι τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση.

    Μια θεωρία είναι ότι το αεροσκάφος εξερράγη, αφού συνετρίβη στο βουνό, είπε ο Όμαν, προσθέτοντας πως προκλήθηκε κατολίσθηση στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια και ανθρώπινα ίχνη.

    Οι έρευνες είχαν δυσχερανθεί από τον άσχημο καιρό, αλλά οι συνθήκες βελτιώθηκαν νωρίς χθες, όταν εντοπίστηκαν το πρώτα συντρίμμια. Η ένταση των ανέμων μειώθηκε, ωστόσο χιόνιζε αδιάκοπα.

    Τέσσερις κατολισθήσεις αναφέρθηκαν στην διάρκεια της νύχτας στην περιοχή έρευνας, προσθέτοντας νέα προβλήματα στα σωστικά συνεργεία. Στις προσπάθειες συμμετείχαν ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη. Οχήματα παντός εδάφους και σνόουμομπιλ επίσης κινητοποιήθηκαν, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι στην αραιοκατοικημένη αυτή περιοχή της βόρειας Σουηδίας.

    Το αεροσκάφος λάμβανε μέρος στη στρατιωτική άσκηση "Ψυχρή Αντίδραση 2012", που οργάνωσε η Νορβηγία και στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων.

    Επιμνημόσυνη δέηση προγραμματίζεται να γίνει σήμερα.

    Το C-130J της αμερικάνικης Lockheed Martin έχασε κάθε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 15:53 την Πέμπτη (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ισχυρών ανέμων και χιονόπτωσης, ενώ πέταγε με προορισμό την Κίρουνα. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ