Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

15.02.2012 | 07:46
    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) ζήτησε σήμερα να ασκηθεί μεγαλύτερη διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση της Συρίας ώστε να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, επισήμανε όμως την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική ανάμιξη.

    Ο Γενικός Γραμματέας του 57μελούς οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου τόνισε από την Καμπέρα ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα πλήξει το λαό της Συρίας, αναφέροντας τους πολέμους στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Σομαλία.

    "Όλες αυτές οι στρατιωτικές επεμβάσεις επιδείνωσαν περισσότερο την κατάσταση και δεν επέλυσαν τις κρίσεις", υπογράμμισε.

    Διεθνείς δυνάμεις μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΙΔ θα συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου στην Τύνιδα, στο πλαίσιο της ομάδας "Φίλοι της Συρίας" για να εξετάσουν τους τρόπους ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

    "Αυτή (η συνάντηση) θα αυξήσει την πίεση προς την συριακή κυβέρνηση για να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Πρέπει να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για την μελλοντική μεταβίβαση της εξουσίας", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στην Συρία.

    Το σχέδιο αυτό επεξεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και θα τεθεί προς ψήφιση από τις χώρες-μέλη στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

    Το σχέδιο απόφασης ζητεί από την συριακή κυβέρνηση τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του λαού, την στήριξη των προσπαθειών του Αραβικού Συνδέσμου για τη διασφάλιση της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

    Ανάλογο σχέδιο απόφασης, το οποίο κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, είχε ψηφιστεί απο τη Γενική Συνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου.

    "Θα δούμε αν το νέο κείμενο θα πάρει περισσότερες ή λιγότερες ψήφους από τις 133 (σε σύνολο 193) που είχε πάρει το πρώτο", δήλωσε διπλωμάτης. "Θα είναι κριτήριο επιτυχίας, αλλά αυτή τη φορά το σχέδιο έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα", τόνισε.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ