Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Κερκόπορτα" διαγωνισμών για "τουρκική εισβολή" σε ελληνικές εταιρείες ενέργειας!

22.11.2011 | 00:38
Τεράστιο θέμα έχει προκύψει με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ,περί ηλεκτροδότησης ελληνικών νησιών από τη Τουρκία!

«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι αληθή τα όσα αποδίδει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας- ως δηλώσεις του- η αγγλόφωνη έκδοση της Τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

Γιατί, αν όντως είναι αληθή, τότε υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα για τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από τη στιγμή που ο ίδιος φέρεται ότι σχεδιάζει να προσφύγει στα Τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός προσκρούει σε ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας ακριτικών περιοχών της χώρας;»,δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος .

Μετά από τις πολλές αντιδράσεις ο κ.Παπακωνσταντίνου και το υπουργείο του έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία “μαζεύουν” όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος στην Κωνσταντινούπολη και δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της ΧΟΥΡΙΕΤ,αλλά αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συμμετοχής τουρκικών εταιρειών στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ.

Αναφέρει η ανακοίνωση:


-     Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, ούτε έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την τουρκική πλευρά.
-     Σήμερα, υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Τουρκία μέσω της γραμμής υψηλής τάσης 400 kV ΚΥΤ Φιλίππων - ΚΥΤ Ν. Σάντας -Babaeski (Τουρκία), η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο 2010 και τώρα βρίσκεται στην πρώτη φάση της εμπορικής λειτουργίας. Η διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα είναι περιορισμένη περίπου στα 100-150 MW.
-     Κανένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν διαθέτει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία, αφού τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διαθέτουν αυτόνομα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
-     Βασικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μας αφορά στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία προβλέπει τρεις φάσεις:
o     τη διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, που βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού,
o     τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, για την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης από ομάδα εργασίας των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ για την πιο συμφέρουσα λύση σε σχέση με την αυτόνομη ανάπτυξη παραγωγής ή την διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα την άνοιξη του 2011, ενώ βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση για την χάραξη της διαδρομής και την ισχύ που θα έχει αυτή,
o     τη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που θα ολοκληρωθούν σε επόμενο στάδιο.
-     Όσον αφορά στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επισημαίνεται ότι η απελευθέρωση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα της διασύνδεσης, αντίθετα με τις εικασίες “έγκυρων πηγών” σε μερικά δημοσιεύματα.
-     Σε σχέση με το αν μπορούν να συμμετέχουν τουρκικές εταιρείες στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, αλοίμονο αν η χώρα μας δήλωνε ότι αποκλείονται από τους διαγωνισμούς εταιρείες συγκεκριμένων άλλων χωρών. Άλλωστε και η Ελλάδα δραστηριοποιείται αντίστοιχα, στη βάση του σχετικού μνημονίου που ευνοεί τις διμερείς συνεργασίες.
-     Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου με τον ελληνοτουρκικό αγωγό που είναι ήδη σε λειτουργία και στο πλαίσιο του αγωγού ITGI για την διέλευση φυσικού αερίου από την Κασπία στη Δυτική Ευρώπη.
-     Όσον αφορά στο κύριο άρθρο της εφημερίδας που κάνει λόγο για “υποχωρητική πολιτική” της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου σε εθνικά ζητήματα και άρνηση να ασχοληθεί με την ΑΟΖ, υπενθυμίζεται ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν απαιτείται η κήρυξη ΑΟΖ για την υποθαλάσσια εκμετάλλευση, καθώς και ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Όσον αφορά σε σημερινά παρόμοια δημοσιεύματα που έχουν αναφορά στο ζήτημα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα δημοσιεύματα αυτά:
«Το ΥΠΕΚΑ προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, προκειμένου να βελτιώσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στηρίζεται ενεργά η προοπτική του αγωγού ITGI, ενώ προχωρούν μεταξύ άλλων η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η ολοκλήρωση των έργων ΑΠΕ, η προώθηση και υλοποίηση του σχεδίου «Ήλιος».
Κανείς δεν δικαιούται να προβάλλει έναν κάλπικο πατριωτισμό και να εκμεταλλεύεται σοβαρά και λεπτά εθνικά ζητήματα, μόνο και μόνο για να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια».

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για το μείζον θέμα που δημιουργούν οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου περί ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία, κατέθεσε σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης.
Ο Βουλευτής κάνει λόγο για διγλωσσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς πριν έξι μήνες ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Γ. Μανιάτης διαβεβαίωνε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση προηγούμενης Ερώτησης 4 Βουλευτών της ΝΔ, ότι πρόκειται για θέμα εθνικής στρατηγικής σημασίας που ουδέποτε ετέθη προς συζήτηση, ενώ τώρα ο κ. Υπουργός δηλώνει ότι υπάρχει και έχει συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο.
Ειδικότερα, ο Κωστής Μουσουρούλης ζητά από την Κυβέρνηση να φωτίσει πλήρως την υπόθεση παρέχοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες, καθώς πρόκειται για θέμα ενεργειακής στρατηγικής της χώρας που άπτεται εθνικών συμφερόντων στο χώρο του Αιγαίου, επισημαίνοντας πως η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο προς συζήτηση, πολύ δε περισσότερο προς διαπραγμάτευση.
Καταλήγοντας, καλεί τον αρμόδιο Υπουργείο να διευκρινίσει αν έχει όντως γίνει σχετική πρόταση κι από ποιον και αν έχει μεταβληθεί ο σχεδιασμός για την διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κι όμως συζητάμε ηλεκτροδότηση νησιών μας από την Τουρκία!

Ρεύμα από Τουρκία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου;Περίεργες δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ