Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνα: Κάθε εμπόδιο στην ομαλή συνεργασία Κίνας - ΗΠΑ θα έβλαπτε ολόκληρο τον κόσμο

03.05.2012 | 09:28

Αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα ζήτησε ο κινέζος πρόεδρος Χου Χιντάο, στην διάρκεια της έναρξης του "στρατηγικού και οικονομικού" διαλόγου, στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε τις δύο ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου να συνεργαστούν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που διατρέχει όλος ο κόσμος, στην περίπτωση που τεθούν εμπόδια στην αμερικανοκινεζική συνεργασία.

Το μήνυμα του Χιντάο είναι απολύτως συνυφασμένο με τη "σκιά" που έριξε στο διάλογο των δύο χωρών η υπόθεση του Τσεν Γκουανγκτσενγκ.
Η Κλίντον απηύθυνε επίσης έκκληση για μια σινο-αμερικανική συνεργασία σε ορισμένα θέματα, κυρίως τη Βόρεια Κορέα, κύρια σύμμαχος της οποίας είναι η Κϊνα και το Ιράν.

Αναφερόμενη στην εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου στις 13 Απριλίου, η Κλίντον τόνισε:"Η εκτόξευση του πυραύλου φαίνεται ότι σημαίνει πως η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τη βελτίωση των σχεσεών της με τον υπόλοιπο κόσμο όχι ως στόχο, αλλά ως απειλή".

"'Οσον αφορά το Ιράν, Κίνα και ΗΠΑ έχουν τον ίδιο στόχο. Την παρεμπόδιση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο", τόνισε.

"Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις πιέσεις στο Ιράν για να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του, να διαπραγματευτεί σοβαρά και να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο απηύθυνε έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και τόνισε ότι οι δυο χώρες πρέπει να εμπιστευτούν η μία την άλλη. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ