Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Κρίσεις στην Ελλάδα κάνουν κάποιοι απόστρατοι. Άλλη μια παθογένεια των ελληνικών ΕΔ

19.07.2012 | 00:31

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ


Σε όλα τα πολιτισμένα δυτικά κράτη ,στα οποία λέμε ότι θέλουμε να μοιάσουμε, οι απόστρατοι αξιωματικοί των ΕΔ είναι πρόσωπα αξιοσέβαστα .Μιλάνε λίγο και όταν το κάνουν προκαλούν θόρυβο. Παρακολουθώντας τους τελευταίους μήνες τη συζήτηση που γινόταν στη Βρετανία για το θέμα των περικοπών στην Άμυνα είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε.

Απόστρατοι στρατηγοί,ναύαρχοι και πτέραρχοι μίλησαν δημόσια για θέματα στρατιωτικής ισχύος και σχεδιασμού των ΕΔ και για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι περικοπές που επιχειρεί η κυβέρνηση. Και στο προσωπικό των ΕΔ.

Στην Ελλάδα έχουμε επίσης πάρα πολλούς σοβαρούς και αξιόλογους απόστρατους. Υπάρχει όμως και μειοψηφία η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το πως θα εμπλακεί στα πόδια των εν ενεργεία για να "συνδιοικήσουν" τις ΕΔ. Είναι εκείνοι που συνήθως στελεχώνουν τους λεγόμενους "τομείς άμυνας" των κομματικών μηχανισμών.

Θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμοι αυτοί οι τομείς άμυνας των κομμάτων. Θα μπορούσαν να λειτουργούν ως μικρά think tank που οι έμπειροι αξιωματικοί ,απόστρατοι θα κατέθεταν απόψεις ,σκέψεις,προτάσεις για το πως οι ΕΔ θα μπρέσουν να γίνουν καλύτερες και αποτελεσματικότερες.

Δυστυχώς όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Στα κόμματα εξουσίας οι τομείς Άμυνας λειτουργούν ως υποδοχή ...παραπονούμενων στρατιωτικών που θεωρούν -δικαίως ή αδίκως- ότι κυνηγήθηκαν "από τους άλλους" και δεν μπόρεσαν να προσφέρουν όσα μπορούσαν στις ΕΔ. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν και να τις σώσουν.

Γι΄ αυτό και στην Ελλάδα ήταν και είναι σύνηθες ,να βλέπουμε απόστρατους -ακόμη και για πολλά χρόνια- να ξαράβουν στολή και να επιστρέφουν ακόμη και σε καίριες θέσεις του στρατεύματος.

Όσοι δεν επιστρέφουν επιχειρούν να "συνδιοικήσουν" από τα κομματικά γραφεία. Δίνουν "γραμμή" για το ποιος είναι καλός,ποιος είναι κακός,ποιος πρέπει να προαχθεί και ποιος να πάει σπίτι του. Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι τα κριτήρια δεν είναι επιχειρησιακά,αλλά κομματικά.

Το ζούμε κι αυτές τις ημέρες που επίσης κύκλοι αποστράτων προσπαθούν να πείσουν τη κυβέρνηση και τον ΥΕΘΑ ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ. Το χειρότερο είναι ότι οι φωνές αυτές βρίσκουν πρόθυμα αυτιά .Όχι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση. Σ΄όλες από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Κάθε φορά που έχουμε κρίσεις λίστες με ονόματα κυκλοφορούν,τα τηλέφωνα του ΥΕΘΑ "σπάνε" και βέβαια εκτός από τους αποστράτους στην άλλη άκρη της της τηλεφωνικής γραμμής είναι πάρα πολλές φορές και ονόματα μεγάλα της πολιτικής σκηνής, που ενδιαφέρονται για κάποιο "παιδί δικό μας". Είναι οι "μπαρμπάδες" από τη Κορώνη.

Ποιος θα τολμήσει να αλλάξει αυτό το καθεστώς; Μόνο τα ίδια τα κόμματα μπορούν.Αλλά πρέπει πρώτα να το θελήσουν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ