Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίση στην Ευρώπη,πόλεμος στο Ιράν;

07.11.2011 | 00:01
Την ίδια ώρα που εμείς παρακολουθούμε τις σαρωτικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή έχει αρχίσει να παίζεται ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι,με τη πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν να είναι πλέον και πάλι πιθανή.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι “μια επίθεση εναντίον του Ιράν είναι "όλο και πιο πιθανή”.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα δημιουργούσαν μία "εντελώς αποσταθεροποιητική" κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, προσθέτοντας ότι η χώρα του προτιμά να επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις. 

    "Μπορούμε ακόμη να σκληρύνουμε (τις κυρώσεις) για να ασκήσουμε πίεση στο Ιράν και θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο διότι μία στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να δημιουργήσει μία εντελώς αποσταθεροποιητική κατάσταση στην περιοχή", δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. 

   

"Πρέπει να κάνουμε το παν για να αποφύγουμε το ανεπανόρθωτο", υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός. 

    "Ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί", πρόσθεσε ο Ζιπέ αναφερόμενος στην πιθανότητα μίας προληπτικής επίθεσης από το Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Τι είπε ο Πέρες

   


Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες προειδοποίησε ότι "η πιθανότητα μίας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν είναι πιο κοντά από μία διπλωματική επιλογή", λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 


 Μια επίθεση εναντίον του Ιράν είναι "όλο και πιο πιθανή", προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, λίγο πριν την δημοσιοποίηση έκθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

   

"Οι υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών που παρακολουθούν το Ιράν ανησυχούν και πιέζουν τους ηγέτες τους να προειδοποιήσουν ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αποκτήσει ατομικά όπλα", υπογράμμισε ο Πέρες μιλώντας στο Κανάλι Δύο της ισραηλινής τηλεόρασης. 

   

"Πρέπει να στραφούμε προς αυτές τις χώρες για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους...Αυτό πρέπει να γίνει και υπάρχει μια μακριά λίστα επιλογών", πρόσθεσε. 

   

Η ΙΑΕΑ θα δώσει στη δημοσιότητα στις 8 Νοεμβρίου έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποίο ισραηλινοί ειδικοί χαρακτηρίζουν "ιδιαίτερα ανησυχητική". 

   

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εκτιμά πως αυτή η έκθεση θα αποδείξει "πέραν πάσης αμφιβολίας" τους στρατιωτικούς στόχους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο Ιράν θα επιβληθεί μια νέα σειρά διεθνών κυρώσεων. 

   

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, η έκθεση της ΙΑΕΑ θα "επηρεάσει αποφασιστικά" την ισραηλινή κυβέρνηση. 

   

Η πιθανότητα μιας προληπτικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν ήρθε ξανά στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες, μετά τις φήμες και τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της χώρας ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο σε αυτό το θέμα. 

   

Ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος έχει αποφασίσει μαζί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την επίθεση εναντίον του Ιράν.

   

Η Haaretz επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των 15 μελών του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας τάσσεται προς το παρόν κατά μιας επίθεσης εναντίον του Ιράν.

   

Πολλοί ισραηλινοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως το Ισραήλ δεν είναι σε θέση από μόνο του να προχωρήσει σε μια τέτοια επιχείρηση χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τις ΗΠΑ και το πράσινο φως της Ουάσινγκτον. 

    


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σ. Λαβρόφ: «Σοβαρό λάθος μια επέμβαση στο Ιράν»

Εφιαλτικά -πυρηνικά- σενάρια για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ