Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΝ

Κυνηγώντας πειρατές στη Σομαλία

06.10.2010 | 22:46
Οι ιστορίες με τους πειρατές είναι τόσο μακρυνές που στ΄ αυτιά των σημερινών παιδιών ηχούν σαν παραμύθια.Κι όμως οι πειρατές «ζουν και βασιλεύουν» .Μπορεί να μην έχουν ένα μάτι, ένα γάντζο αντί για χέρι,να μη φοράνε φανταχτερά ρούχα και εντυπωσιακά καπέλα ,σαν κι αυτούς που βλέπουμε στις ταινίες.Οι πειρατές του σήμερα είναι ρακένδυτοι αλλά και πάνοπλοι κι αντί για τρικάρτατες ξύλινες φρεγάτες,χρησιμοποιούν μικρά ταχύπλοα σκάφη. Όλα αυτά στ΄ ανοιχτά της Σομαλίας. «Και τι μας νοιάζει εμάς», θα αναρωτηθείτε. Πιθανόν να δείξετε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέμα, αν διαπιστώσετε ότι το κυνήγι των Σομαλών πειρατών μας κοστίζει εδώ στην Αθήνα, 20 εκατομμύρια ευρώ!
Πως βρεθήκαμε στη Σομαλία; Όταν το 1991 το καθεστώς Barre ανετράπη,ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Ο κάθε οπλαρχηγός άρχισε να εκδίδει παράνομες άδειες αλιείας για αλιευτικά ξένων χωρών! Αποτέλεσμα οι ντόπιοι Σομαλοί να μην έχουν που να ρίξουν δίχτυα και να πέσουν στην απόλυτη ανέχεια. Κι επειδή ο απελπισμένος κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιβιώσει οι Σομαλοί το ...έριξαν στην πειρατεία! Μετέτρεψαν τις ψαρόβαρκές τους σε ταχύπλοα-πειρατικά και άρχισαν να καταλαμβάνουν φορτηγά και πετρελαιοφόρα πλοία,ζητώντας στη συνέχεια λύτρα. Από το 2000 έως το 2004 καταγράφηκαν 450 περιτατικά πειρατείας. Το 2008 το 40% των επιθέσεων πειρατών καταγράφηκε στη Σομαλία,με 42 καταλήψεις πλοίων και 111 επιθέσεις. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες πλήρωσαν λύτρα άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Κάπως έτσι ΕΕ και ΝΑΤΟ ,αποφάσισαν να δραστηριοιποιηθούν δημιουργώντας δύο ναυτικές αρμάδες για την αντιμετώπιση των πειρατών. Η Ελλάδα έδωσε το παρόν από τη πρώτη στιγμή και στους δύο ναυτικούς σχηματισμούς. Εννιά φρεγάτες του στόλου έχουν συμμετάσχει από το 2008 έως σήμερα σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,στ΄ ανοιχτά της Σομαλίας. Και οι επιχειρησιακές τους επιδόσεις αποδείχτηκαν πολύ καλές.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ATALANTA (ΕΕ)-Φ/Γ ΨΑΡΑ- 30/03/2009
Σομαλοί πειρατές επιχείρησαν να καταλάβουν το πετρελαιοφόρο πλοίο του γερμανικού ΠΝ (!) FGS RHEINLAND PFALZ. Τη διοίκηση της ναυτικής αρμάδας ασκούσε η φρεγάτα ΨΑΡΑ και ο αρχιπλοίαρχος Αντώνης Παπαϊωάννου –ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από το ΠΝ- που έδωσε άμεση εντολή εμπλοκής της φρεγάτας στην επιχείρηση. Η φ/γ ΨΑΡΑ σε συνεργασία με ελικόπτερο ισπανικής φρεγάτας, εντόπισε τους επτά Σομαλούς πειρατές. Η ομάδα βατραχανθρώπων που επέβαινε στο πλοίο, αφόπλισε και συνέλλαβε τους πειρατές οι οποίοι παραδόθηκαν στους γερμανούς.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ATALANTA (ΕΕ)-Φ/Γ ΨΑΡΑ- 01/04/2009
Πέντε Σομαλοί επιχείρησαν να καταλάβουν το νορβηγικό πλοίο SIGLOO TOR . Η ελληνική φρεγάτα φθάνει έγκαιρα και οι βατραχάνθρωποι αναλαμβάνουν αποστολή. «Σαλτάρουν» στο πειρατικό και συλλαμβάνουν τους επίδοξους πειρατές,οι οποίοι πανικοβλημένοι πέταξαν όλο τον οπλισμό τους στη θάλασσα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ALLIED PROTECTOR (NATO)-Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ-17/08/2010
Έξι Σομαλοί πειρατές αφοπλίζονται από τους βατραχανθρώπους της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ. Η φρεγάτα έπλεε προς το Τζιμπουτί όταν άκουσε στο διεθνές κανάλι κινδύνου κλήση σε βοήθεια από εμπορικό πλοίο. Το πολεμικό έσπευσε στη περιοχή και οι βατραχάνθρωποι χρησιμοποιώντας το φουσκωτό της φρεγάτας, προσέγγισαν και αφόπλισαν τους Σομαλούς.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ATALANTA (EE)- Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ-20/11/2009
370 μίλια βορειοανατολικά από τις Σεϋχέλλες η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ εντόπισε δύο πειρατικά σκάφη. Η ομάδα ανορθοδόξου πολέμου που επέβαινε στο πλοίο,ανέλαβε να εκτελέσει νηοψίες και στα δύο σκάφη.Οκτώ Σομαλοί επέβαιναν στα δύο σκάφη. Οπλισμός και άλλος εργαλειακός εξοπλισμός των πειρατών κατασχέθηκε.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ATALANTA (EE)-Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ-18/01/2010
Από τις 29 Νοεμβρίου 2009,το ελληνικό δεξαμενόπλοιο MARAN CENTAURUS,είχε καταληφθεί απο πειρατές. Στο δεξαμενόπλοιο επέβαιναν 31 ναυτικοί,9 Έλληνες και 22 αλλοδαπών. Μεταξύ των ελλήνων βρισκόταν και μία γυναίκα.
Οι πειρατές είχαν οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι του Harardeere και από εκεί βρίκονταν σε διαπραγματεύσεις με τη πλοιοκτήτρια εταιρεία η οποία και συμφώνησε να καταβάλει λύτρα. Στις 18 Ιανουαρίου τα λύτρα καταβάλονται αλλά εντός του λιμανιού διεξάγονται μάχες . Το ελικόπτερο της φρεγάτας ανέλαβε,όπως λένε οι πληροφορίες να μεταφέρει τα λύτρα στο δεξαμενόπλοιο και τους βατραχανθρώπους της φρεγάτας οι οποίοι ανέλαβαν να εξασφαλίσουν το πλήρωμα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ATALANTA (EE)-Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ 05/02/2010
Το ελληνικό εμπορικό πλοίο FILITSA,βρισκόταν υπό ομηρεία από το Νοέμβριο.Μόλις οι πειρατές το εγκατέλειψαν τρία άλλα πειρατικά επιχείρησαν να το καταλάβουν. Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ κλήθηκε να προστατεύσει το πλοίο και να μεταφέρει σ΄αυτό πετρέλαιο,φιάλες πόσιμου ύδατος και ιατρικά εφόδια.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ATALANTA (EE)-Φ/Γ ΕΛΛΗ-04/05/2010
50 μίλια νότια της Υεμένης,η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ύποπτο σκάφος στο οποίο επέβαιναν επτά άτομα. Η φρεγάτα πλησίασε σε απόσταση 460 μέτρων. Οι πειρατές δεν υπάκουαν στις εντολές του κυβερνήτης ο οποίος διέταξε να εκτελεστούν προειδοποιητικές βολές με τα πολυβόλα του πλοίου.Το ταχύπλοο των πειρατών συνέχισε τη πορεία του προσπαθώντας να διαφύγει και ο έλληνας κυβερνήτης διέταξε την εκτέλεση πυρών μπροστά από τη πλώρη του πειρατικού. Οι Σομαλοί πέταξαν στη θάλασσα τον οπλισμό τους και παραδόθηκαν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από την έναρξη των επιχειρήσεων από τις ναυτικές αρμάδες ΝΑΤΟ και ΕΕ, στ΄ ανοιχτά της Σομαλίας έχουν συλληφθεί 480 πειρατές από τους οποίους 230 αφοπλίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι παραδόθηκαν σε δικαστικές αρχές. 10 σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ATALANTA 14,6 εκατομμύρια ευρώ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ OCEAN SHIELD 5,7 εκατομμύρια ευρώ.


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ