Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρώσεις ΗΠΑ στη Λιβύη.

26.02.2011 | 06:55
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης την Παρασκευή, ανακοινώνοντας πως θεωρεί ότι η νομιμοποίηση του Μουάμαρ Καντάφι να κυβερνά τη χώρα ‘έπεσε στο μηδέν’.

   

Αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν οι λιβυκές αρχές ενάντια στους πολίτες που εξεγέρθηκαν κατά της κυβέρνησης του Καντάφι --ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 41 χρόνια--, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ‘παγώνουν’ χρηματικοί πόροι του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

   

‘Αυτές οι κυρώσεις έχουν ως στόχο την κυβέρνηση (του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ) Καντάφι ενώ προστατεύουν εκείνους τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης’, ανέφερε ανακοινωθέν του Ομπάμα.

   

‘Η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε τις διεθνείς νόρμες και κάθε αξιοπρέπεια και πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες’, προστίθεται στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

   

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την μεταφορά μεγάλων ποσών που ανήκουν στη Λιβύη ώστε να αποτρέψουν τη λεηλασία της περιουσίας της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

    Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κυρώσεις έχουν μεταξύ άλλων στόχο να ενθαρρύνουν στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση Καντάφι. 

   

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ‘τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας’ που πρότεινε σε έκτακτη σύνοδό του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων --που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας-- από μέρους των αρχών της Λιβύης.

   

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη μετά την εκκένωση του προσωπικού της.

   

Σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη που διέρρευσε χθες προβλέπει επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων καθώς κι εμπάργκο όπλων. Στελέχη της αμερικάνικης και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν έχουν αποκλείσει ακόμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ