Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρώσεις στη Συρία από ΗΠΑ και ΕΕ

30.04.2011 | 06:33
Ενώ οι τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από τη Συρία ανεβάζουν την εκατόμβη των θυμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής των διαδηλώσεων της Παρασκευής σε πολλές πόλεις της χώρας τουλάχιστον στους 62, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία, ΗΠΑ και ΕΕ, προχώρησαν αργά το βράδυ στη λήψη μέτρων. 

   

Ο Λευκός Οίκος που προηγήθηκε κατά λίγες ώρες των Ευρωπαίων στη λήψη μέτρων, προχώρησε την Παρασκευή στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά του καθεστώτος, ενώ με ανακοίνωσή του κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, " να αλλάξει πορεία, τώρα ". 

   

Οι κυρώσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στοχοποιούν κυρίως τον αδελφό του προέδρου Άσαντ, Μαχίρ αλ-Άσαντ, που διοικεί την 4η Θωρακισμένη Μεραρχία του στρατού της Συρίας, που θεωρείται υπεύθυνη για την πολιορκεία και τις σφαγές των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα.

   

Τα μέτρα που περιλαμβάνουν την προσωρινή δέσμευση των καταθέσεων αλλά και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής μαζί τους από πολίτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνουν ακόμα τον εξάδελφο του προέδρου και διοικητή της Διεύθυνσης Πολιτικής Ασφάλειας, που επίσης ενοχοποιείται για το αιματοκύλισμα στη Ντεράα, Ατίφ Ναίμπ, αλλά και τον διοικητή της ΚΥΠ Αλί Μαμλούκ.

   

" Οι ΗΠΑ, καταδικάζουν με σφοδρότητα τη χρήση βίας από την κυβέρνηση της Συρίας ενάντια στο λαό της και την καλεί, όπως και όσους την υποστηρίζουν να σταματήσει άμεσα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Συρίας που θέλουν να εκφράσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ", αναφέρει η δήλωση που συνοδεύει την εξαγγελία των κυρώσεων.

   

" Επιπρόσθετα στα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι η απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Συρίας εις βάρος του λαού της, δικαιολογεί απόλυτα την ισχυρή διεθνή κινητοποίηση και αντίδραση", αναφέρει ακόμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέϊ Κάρνεϊ. Παράλληλα στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης μπήκαν και οι Ομάδες Κρούσης των Φρουρών της Ισλαμιστικής Ιρανικής Επανάστασης, που θεωρείται ότι βοηθούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ,να καταπνίξει την εξέγερση.

   

Σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας προχώρησαν αργά τη νύχτα της Παρασκευής και οι 27 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ, που συνεδρίασαν για το θέμα στις Βρυξέλλες, παρουσία της επικεφαλής επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της ένωσης Κάθριν Άστον.

   

Η ΕΕ, αποφάσισε σε πρώτη φάση να επιβάλλει καθεστώς εμπάργκο στην πώληση όπλων και πολεμικού τεχνολογικού εξοπλισμού στη Συρία, ενώ τις επόμενες ημέρες όταν και θα πρέπει να υπογραφεί η σημερινή απόφαση, θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο άλλων περιοριστικών μέτρων όπως η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων. ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Τουλάχιστον 50 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ, στη Συρία, από την πόλη Ραστάν που πολιορκείται από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ, παραιτήθηκαν την Παρασκευή, μετά το νέο λουτρό αίματος, που περιλαμβάνει περισσότερους από 62 νεκρούς διαδηλωτές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βρίσκεται σε επαφή με την αποκλεισμένη πόλη.

Η παραίτηση των 50 Μπααθιστών, ανακοινωνόταν δημόσια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της Χομς, που αποτελεί ένα από τα προπύργια της λαϊκής εξέγερσης εδώ και έξι εβδομάδες, όταν απροειδοποίητα, άντρες της μυστικής αστυνομίας και οπλοφόροι πιστοί στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους σκοτώνοντας 13 από τους συγκεντρωμένους, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Τις αναφορές αυτές επιβεβαίωσε με την μαρτυρία του και κάτοικος της Ραστάν, που πολιορκείται εδώ και αρκετές μέρες από το Συριακό στρατό και οπλοφόρους, που επίσης δήλωσε ότι 13 πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, όπου απαιτούσαν " την απομάκρυνση από την εξουσία του καθεστώτος ", από τα πυρά στρατού και παραστρατιωτικών.
Tags: ΣΥΡΙΑ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ