Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Λάθος η μη ένταξη της Κύπρου στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη"

01.11.2010 | 09:06
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ
Η επιμονή της Κύπρου να μένει έξω από το Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας

Στις 19 και 20 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στη Λισαβόνα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα αναβαθμίζουν δραστικά την Τουρκία στον πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, ενώ θα περιθωριοποιούν οριστικά την Κυπριακή Δημοκρατία από το γεωπολιτικό χώρο της περιοχής μας. Στην πραγματικότητα θα πρόκειται περί γεωπολιτικής «έκλειψης» της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον κρίσιμο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ως αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης, ασυγχώρητης και ολέθριας άρνησης της Κυπριακής Κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Απίστευτο και όμως αληθινό. Η Κυβέρνηση της Κύπρου εν πλήρη γνώσει και εν πλήρη συνειδήσει, επιλέγει την αναβάθμιση της Τουρκίας μέσα στην Ε.Ε. στην οποία δεν ανήκει και στη Βρετανία μέσω των «κυρίαρχων βάσεών της» στην Κύπρο με την πείσμονα άρνησή της να μένει έξω από το Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας.

Όπως είναι γνωστόν, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις Ε.Ε. - ΝΑΤΟ ως συνέπεια του γεγονότος ότι η Τουρκία ασκεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στις σχετικές συναντήσεις. Το βέτο ασκείται από την Τουρκία επειδή η Κύπρος είναι μεν χώρα-μέλος της Ε.Ε. όχι όμως του ΝΑΤΟ ή του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη». Έτσι η Τουρκία, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, απαιτεί όπως μη παρέχονται διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ προς την Ε.Ε. λόγω της συμμετοχής της Κύπρου.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, ύστερα από πολλές και επίπονες διαβουλεύσεις και αφού η Κύπρος πεισμόνως αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναβαθμίσουν εντός Ε.Ε. την Τουρκία προκειμένου να την πείσουν να άρει τις ενστάσεις της και να μη δημιουργεί προβλήματα στη δομημένη συνεργασία με την Ε.Ε.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν πήγε στην Άγκυρα και πρότεινε στην Τουρκική Κυβέρνηση την υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Με την πρόταση αυτή στην πραγματικότητα προτείνεται στην Τουρκία να συμμετέχει στον πυλώνα πολιτικών άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε., ως να ήταν μέλος της Ένωσης. Και βέβαια η Κύπρος, ενώ είναι μέλος της Ένωσης, θα εξακολουθεί την ελλειμματική και ανάπηρη συμμετοχή της σε αυτό τον πυλώνα, αφού έτσι επέλεξε.

Με την πείσμονα άρνησή της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», παραμένει εκτός του τρίτου σημαντικού πυλώνα της Ένωσης όπως καθορίστηκε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1993, ενώ εξυπηρετεί άριστα την Τουρκία ανοίγοντας σε αυτή το δρόμο για να αναβαθμιστεί στον κοινοτικό χώρο χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε.! Έτσι τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά μας η Κυπριακή Κυβέρνηση τα παραχωρεί στην Τουρκία και τη Βρετανία μέσω των Βάσεων, που όπως δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αμφισβητήσει η μεθεπόμενη γενεά Κυπρίων!

Δυστυχώς, ενώ για χρόνια προειδοποιούμε για τους κινδύνους που εγκυμονούνταν για την Κύπρο από τη μη υποβολή αίτησης για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», προκειμένου να συμμετέχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε. Επιμονή ανεξήγητη, ακατανόητη και αδιανόητη σε παρωχημένων εποχών νοοτροπίες και αντιλήψεις. Άρνηση κατανόησης των θετικών επιπτώσεων για την Κύπρο από την πλήρη και ολοκληρωμένη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας. Αδυναμία κατανόησης των μεγάλων δυνατοτήτων αξιοποίησης της προνομιακής γεωγραφικής μας θέσης για να εξυπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Κυρίως αδιαφορία στο να γίνει αντιληπτό ότι η καιροφυλακτούσα Τουρκία θα αξιοποιούσε τη δική μας στενόμυαλη και κοντόφθαλμη αντιμετώπιση του θέματος για να καλύψει το κενό για την Ε.Ε. και να μας εκτοπίσει γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά.

Θα υπάρξει επιτέλους μια νέα προσέγγιση στο θέμα; Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 77% των πολιτών υποστηρίζει την άμεση υποβολή αίτησης ένταξης στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με κινηματογραφική ταχύτητα, που η ιστορία γράφεται με ασύλληπτους ρυθμούς, η Κύπρος είναι δυνατό να μένει μαρμαρωμένη στο παρελθόν;

Πηγή: Sigmalive
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ