Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΝΑΤΟ - ΕΕ

"Λευκή επιταγή" στο ΝΑΤΟ

10.10.2010 | 13:02
“Λευκή επιταγή” στο ΝΑΤΟ,έχει δώσει η Ελλάδα.Μια επιταγή που δεν “εξαργύρωσε” στο ελάχιστο. Πρόκειται για το “Μνημόνιο Κατανόησης”, το οποίο πέρασε άρον άρον από τη Βουλή,τον Αύγουστο του 2009 και για το οποίο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης. Κι όμως τα όσα προβλέπονται σ΄ αυτό είναι άκρως σημαντικά.
Το αρχικό MOU (Memorandum of Understanding) υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2004 από τον Έλληνα στρατιωτικό αντιπρόσωπο στο στρατιωτικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE) στη Mons του Βελγίου και τον επιτελάρχη του νατοϊκού επιτελείου. Στη συνέχεια υποβλήθηκε στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2006 όπου καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Δεν προωθήθηκε στην Ολομέλεια αλλά έγιναν ελάχιστες τροποποιήσεις (κύρια σε φραστικά θέματα) και το MOU αφού υπογράφτηκε εκ νέου από εκπροσώπους του ΓΕΕΘΑ και του SHAPE τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2008 υποβλήθηκε εκ νέου για συζήτηση στη Βουλή, την Πέμπτη - 27 Αυγ. 09.
Με το συγκεκριμένο MOU επιδιώκεται να καθορισθεί συμφωνία σε πάγια βάση ‘’κάτω από μια γενική άδεια’’ και όχι ad hoc, που θα επιτρέπει την διέλευση και υποστήριξη από λιμάνια και αεροδρόμια συμμαχικών πλοίων και αεροσκαφών/ελικοπτέρων, που συμμετέχουν σε μια νατοϊκή επιχείρηση. 

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας, που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας, είναι :
·Στη παράγραφο 3.8, του άρθρου ΙΙΙ, αναφέρεται:
΄΄Οι επιχειρήσεις υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ…είναι δυνατόν να απαιτούν πολυεθνική αεροπορική υποστήριξη με αεροσκάφη και ελικόπτερα, στη περίπτωση δε λιμένων, από εμπορικά και πολεμικά πλοία υποστήριξης. Η φιλοξενούσα χώρα αποδέχεται ότι η κίνηση τέτοιων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων και των πληρωμάτων τους, εντός και μέσω της επικράτειάς της φιλοξενούσας χώρας θα γίνεται κάτω από μια γενική άδεια, την οποία θα εκδίδει για όλη τη διάρκεια της επιχείρησης. Η φιλοξενούσα χώρα θα διαχειρίζεται και θα ελέγχει όλα τα επιμέρους στοιχεία της άδειας αυτής’’.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Η εκ των προτέρων έγκριση αφαιρεί μέρος του ελέγχου στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δίνει λευκή επιταγή και σε μόνιμη βάση ‘’γενική άδεια’’ στις διελεύσεις πλοίων και αεροσκαφών χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες. Μετά την ισχύ του MOU η γενική άδεια μπορεί να δίνεται και με την έγκριση της διαταγής επιχειρήσεων που την υπογράφει ένας στρατιωτικός διοικητής. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η αρχική γενική άδεια και στη συνέχεια παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα μέσω τεχνικών συμφωνιών. Για παράδειγμα, οι Τούρκοι θα μπορούν να περνούν από τα λιμάνια, αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο δυνάμεις για τη Βοσνία ή το Κόσοβο, όπου οι επιχειρήσεις γίνονται για πολλά χρόνια, στο όνομα των νατοϊκών επιχειρήσεων και χωρίς σοβαρό έλεγχο από εμάς….
·Στην αιτιολογική έκθεση και στη παράγραφο 3.2 του άρθρου ΙΙΙ, αναφέρεται ότι: ΄΄Η φιλοξενούσα χώρα αναγνωρίζει ότι οι Περιοχές Επιχειρησιακής Υποστήριξης, οι οποίες έχουν οργανωθεί σε εφαρμογή του παρόντος MOU, αποτελούν τμήματα της Στρατηγικής Διοίκησης, η οποία τις καθορίζει και οι δραστηριότητες των τμημάτων αυτών αναλαμβάνονται από τη υπόψη Στρατηγική Διοίκηση. Οι περιοχές που θα καθοριστούν, θα συμφωνηθούν σε μεταγενέστερα κείμενα. Οι διευθετήσεις Διοίκησης και Ελέγχου θα ορίζονται στα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια’’.
Που σημαίνει ότι οι περιοχές ΄΄που θα καθοριστούν με βάση το παρόν MOU΄΄ μπορεί να αποτελέσουν μόνιμες βάσεις, οι οποίες θα ‘’αποτελούν τμήματα της Στρατηγικής Διοίκησης’’. Τέτοιες περιοχές μπορεί να είναι στο λιμάνι/αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, Σούδας κ.α.

Επιδιώξεις του στρατιωτικού διοικητή ΝΑΤΟ (SACEUR)
1.Ο στρατηγικός διοικητής (Strategic Commander-SC) του ΝΑΤΟ που είναι μόνιμα αμερικανός (SHAPE στη Mons, Βέλγιο), προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να παρακάμψει τα επίσημα συμβούλια του ΝΑΤΟ (Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων-NAC και την Στρατιωτική Επιτροπή-MC), προκειμένου να μη υπόκειται σε έλεγχο και να περνά ανεξέλεγκτα την αμερικανική θέση. Ο διοικητής αυτός έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες με τα έθνη, μόνο αν αυτές αφορούν τεχνικά θέματα και έχει προηγηθεί πολιτική απόφαση σε συγκεκριμένη επιχείρηση.
Στη προκειμένη περίπτωση, ο διοικητής ετοίμασε μια συμφωνία ΄΄ομπρέλα΄΄, που θα του δίνει ΄΄λευκή επιταγή΄΄ για τις υποχρεώσεις μιας φιλοξενούσας χώρας σε όλη τη  διάρκεια μιας επιχείρησης. Ως τώρα γινόταν συμφωνία κατά περίπτωση, μεταξύ ΝΑΤΟ και της χώρας από την οποία θα διέρχονταν ή θα παρέμεναν δυνάμεις άλλων χωρών. Τώρα θα υπάρχει μια γενική συμφωνία και θα καθορίζονται στη συνέχεια οι λεπτομέρειες.
2.Το άρθρο 28 του Συντάγματος προβλέπει για διεθνή συμφωνία, με την οποία παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφίζεται τουλάχιστον από 180 βουλευτές.
Η συγκεκριμένη συμφωνία παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα επειδή «οι Περιοχές Επιχειρησιακής Υποστήριξης, οι οποίες έχουν οργανωθεί σε εφαρμογή του παρόντος MOU, αποτελούν τμήματα της Στρατηγικής Διοίκησης», δηλαδή τμήματα των λιμανιών ή αεροδρόμια στη διάρκεια της επιχείρησης θα υπάγονται στο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR).
Για αυτό η αντιπολίτευση ζήτησε να συζητηθεί η συμφωνία στην Ολομέλεια αφού μελετηθεί από επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

3.Παρόμοιες ‘’γενικές συμφωνίες΄΄ επιδιώκονται από πλευράς στρατιωτικού διοικητού ΝΑΤΟ (SACEUR) για άρση των εθνικών περιορισμών για χρήση των δυνάμεων από το νατοϊκό διοικητή (Αφγανιστάν), για οικονομικά θέματα κλπ.
Επίσης κατά καιρούς η συγκεκριμένη διοίκηση (SHAPE), παρακάμπτοντας το πολιτικό επίπεδο, εξέδωσε αυθαίρετες αποφάσεις όπως για μη χρήση σε νατοϊκές ασκήσεις των μη στρατιωτικοποιημένων περιοχών στο Αιγαίο (Aegean Policy-2006).
Σε αντίθεση με την ελληνική προθυμία, ελάχιστες χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία, όπως η Ιταλία και Λιθουανία ενώ δεν την έχει υπογράψει η Τουρκία.
Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ