Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ' ανοιχτό το στόμα έμεινε όλος ο κόσμος για το δημοψήφισμα!

01.11.2011 | 08:28
Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα.

 
«Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν σχετικά με τις αποφάσεις του συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη» αναφέρει η γερμανική Handelsblatt.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα να ανακατεύεται, γιατί το "ναι" των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ».
«Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές οι οποίοι Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας» αναφέρει η εφημερίδα.
 
Η εφημερίδα σημειώνει τα γκάλοπ που δείχνουν ότι 60% των ερωτηθέντων διαφωνούν με τους χειρισμούς στην οικονομική πολιτική και χρεώνει στην πολιτική κρίση στην Ελλάδα την πτώση στη Wall Street.


«Oι αγορές αντιδρούν στα άσχημα νέα από την Αθήνα» αναφέρουν και οι γερμανικοί Financial Times.
 
Mε σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι ευρωαγορές – και αυτό γιατί δεν πρόλαβαν τις καταιγιστικές εξελίξεις από την Αθήνα και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού – ενώ και η Wall Street που πρόλαβε την είδηση του δημοψηφίσματος, βρέθηκε υπό πίεση παρότι από νωρίς υποχωρούσε λόγω του “κανονιού” της MFGlobal, της πρώτης αμερικανικής επενδυτικής που «σκάει» λόγω της έκθεσής της στο ευρωπαϊκό χρέος.
 
Η πρώτη ανάγνωση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πως το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Και σε κάθε περίπτωση όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στρέψει τα μάτια τους και πάλι στην Ελλάδα, ενώ όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της ηπείρου παρακολουθούν «μουδιασμένα» τις ραγδαίες εξελίξεις.


Οι Financial Times κάνουν λόγο για "αιφνίδια ανακοίνωση" του Έλληνα πρωθυπουργού, που έρχεται "λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την συμφωνία στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ", χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα "αβέβαιο", καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι "κατακερματισμένη".


Στην απουσία πολιτικής παράδοσης όσον αφορά τα δημοψηφίσματα αναφέρεται η βρετανική Guardian. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει δει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της να μειώνεται δραστικά σε τρεις μόλις έδρες", ενώ "τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις έχουν καταβαραθρωθεί, εν μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας" αλλά και προβλέψεων πως και το 2012 θα είναι έτος βαθιάς ύφεσης.

Για "τεράστιο πολιτικό στοίχημα" της Ελλάδας και του πρωθυπουργού κάνει λόγο το Associated Press, σε μια ανυπόγραφη αστραπιαία ανάλυση που "υιοθετήθηκε" από πλήθος ηλεκτρονικών ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

Στην Daily Telegraph κάνουν παραίνεση προς τους Έλληνες να καταψηφίσουν την συμφωνία, ενώ γίνεται λόγος για τον "τρόμο" που ένιωσαν οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει το δημοψήφισμα!

«Το πακέτο διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφορικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσονται αντίθετοι στα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειακές συμβάσεις».Για μια ριψοκίνδυνη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι πιθανότητες για νίκη του Παπανδρέου στο δημοψήφισμα χαρακτηρίζονται "ισχνές", με βάση και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

"Σε δημοψήφισμα οι Έλληνες για το πακέτο διάσωσης" γράφει και η γαλλική “Le Monde”.Για τις αρνητικές αντιδράσεις που είχε σαν αποτέλεσμα η αναγγελία του πρωθυπουργό κάνει εκτενή αναφορά το BBC.
Tο βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημαίνει πως «η ευρύτερη συμφωνία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα».


Το πρακτορείο Reuters με τίτλο που μιλά για «πολιτικό ρίσκο» αναφέρεται στο δημοψήφισμα και επισημαίνει τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων θεωρούν αρνητικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το κούρεμα του χρέους και ο νέο δάνειο. Παράλληλα εκτιμά ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απειλεί την Ευρωζώνη με μία νέα φάση στην κρίση χρέους, εξαιτίας της ξαφνικής απόφασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
 
Και οι New York Times αναφέρονται στην ηλεκτρονική τους έκδοση στο δημοψήφισμα, στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές, αλλά και στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Βήματος.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ