Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Μάχη...αστεριών.Πρέπει να έχει "4στερο" στρατηγό Αρχηγό και η ΕΛΑΣ;Άποψη

20.12.2011 | 00:38


Πρέπει να καθιερωθεί ο βαθμός του στρατηγού (4 αστέρων) για τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ; Ένας απόστρατος στρατηγός γράφει στο Onalert την άποψή του:

Από τον ημερήσιο τύπο (Αστυνομικοί_κατά_ Παπουτσή, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-16/12/11) πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει προωθήσει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο που προβλέπει τον βαθμό του στρατηγού (4 αστέρων) για τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ. Αν η πληροφορία αληθεύει τότε το όλο θέμα εγγίζει τα όρια του παραλόγου αν όχι της φαιδρότητας.

Ο βαθμός αυτός καθιερώθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας για τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ. Ο κύριος λόγος ήταν για να είναι ομοιόβαθμος με τους αρχηγούς των Ε.Δ. των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στα όργανα του οποίου συμμετέχει. Υποστηρίζεται ότι οι Ε.Δ. της χώρας μας δεν είναι τόσο μεγάλες για να έχουν στρατηγό 4 αστέρων. Να σκεφθούμε όμως ότι βαθμό στρατηγού έχουν ως Αρχηγό ακόμα και χώρες με ασήμαντες Ε.Δ. Δεν πρέπει ακόμη να μας διαφεύγει ότι οι Ε.Δ. της χώρας μας είναι ίσες και μεγαλύτερες από εκείνες κάποιων μεγάλων χωρών.


Στρατηγός σημαίνει «αυτός που ηγείται στρατού». Στρατός όμως δεν είναι η ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι στρατιωτικό σώμα, ούτε έχει στρατιωτική δομή. Είναι σώμα ασφαλείας και το προσωπικό της είναι πολιτικοί υπάλληλοι, κατά τον νόμο. Δεν υπάγονται στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ) αλλά στον Κοινό Ποινικό Κώδικα (ΚΠΚ) όπως όλοι οι λοιποί Έλληνες πολίτες. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται στην Αστυνομία ονομασίες και διακριτικά βαθμών του Στρατού (ταξίαρχοι, υποστράτηγοι, αντιστράτηγοι). Πρόκειται για ανεπίτρεπτη καπηλεία τίτλων. Τώρα θέλουν και τον βαθμό του στρατηγού. Έλεος!!! Πόσες στρατιές θα διοικήσουν; Ίσως γίνεται σύγχυση με την πρώην Χωροφυλακή, η οποία όμως είχε στρατιωτικό χαρακτήρα, πειθαρχία, και υπαγόταν στον ΣΠΚ. Τέτοια αστυνομικά σώματα (επιπλέον της συνήθους αστυνομίας), που έχουν πράγματι στρατιωτική δομή και βαθμούς, υπάρχουν σήμερα σε κάποιες χώρες, όπως: Γαλλία (Gendarmerie Nationale), Ιταλία (Carabinieri), Ισπανία (Guardia Civil), Ολλανδία (Dutch Royal Marechaussee), Πορτογαλία (Guarda Nacional Republicana). Πρόκειται όμως για άλλη περίπτωση. Δεν υπάρχει σύγκριση.
Φυσικά ακόμη σοβαρότερη (ή… φαιδρότερη) είναι η περίπτωση της Πυροσβεστικής, διότι πρόκειται για δημόσια υπηρεσία που λειτουργεί με τα δεδομένα των δημοσίων υπηρεσιών. Παράλληλα, ο συνδικαλισμός του προσωπικού της – αξιωματικών και κατώτερων υπαλλήλων – όπως άλλωστε συνέβη και στην ΕΛ.ΑΣ, οδήγησε στη δημιουργία προβλημάτων συνοχής, πειθαρχίας και αποτελεσματικότητας στην εκτέλεση της αποστολής τους. Το φαιδρό στην υπόθεση και συνάμα τραγικό, είναι ότι από τη μια θέλουν να λειτουργούν όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, από την άλλη φρόντισαν να αποκτήσουν εντυπωσιακές στολές και να αντιγράψουν τους βαθμούς και τα διακριτικά του Ελληνικού Στρατού. Αντιστράτηγοι, υποστράτηγοι, ταξίαρχοι… Πυροσβεστικής!!!


Δεν είναι γνωστό αν υπάρχει άλλη πυροσβεστική υπηρεσία στον κόσμο με ταξιάρχους και στρατηγούς και μπόλικα αστέρια! Απομένει να συγκροτήσουμε μεραρχίες και ταξιαρχίες πυροσβεστικού για να δικαιολογηθούν τους βαθμούς.
Δεν γνωρίζουμε σε τι αποβλέπει ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ και ποιοι τον ώθησαν σε ενέργειες που ευτελίζουν βαθμούς και θεσμούς. Όπως πάμε σε λίγο μπορεί να ζητήσουν να γίνουν στρατηγοί και οι τελωνιακοί!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ