Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΕΘΑ

Μεταπτυχιακά-γιοκ για τους αξιωματικούς

07.10.2010 | 18:22
Ο κυκλώνας των περικοπών που χτύπησε και το χώρο των ΕΔ,δεν είχε να κάνει μόνο με το status των αξιωματικών ,όπως κατά καιρούς παρουσιάστηκε. Η απώλεια του υπηρεσιακού αυτοκινήτου και η μείωση των οδοιπορικών ήταν περικοπές που έγιναν αποδεκτές από μεγάλη μερίδα αξιωματικών. Υπήρξαν όμως και περικοπές που έπληξαν τους νέους αξιωματικούς και που το οικονομικό τους κέρδος είναι ελάχιστο σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη ζημιά που θα προκαλέσουν. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περικοπή στα εκπαιδευτικά-μεταπτυχιακά προγράμματα των στελεχών των ΕΔ. Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα σπουδών τα οποία ματαιώνονται, ήταν ότι καλύτερο από πλευράς επιπέδου γνώσεων τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει μία πληθώρα δεξαμενών αξιωματικών ειδικών σε διαφόρους τομείς, με αποτέλεσμα την αύξηση της αποδοτικότητας στο κατακόρυφο στους αντιστοίχους τομείς. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι επιδόσεις των ελλήνων αξιωματικών, χάριν στην επένδυση αυτή των εκπαιδεύσεων τους, ήταν άριστη, ενώ, εξαιρετικά σχόλια και ανάλογη συμβολή είναι οι επιστροφές από διάφορες επιτροπές, ομάδες εργασίας και άλλες συνεργασίες λήψης απόφασης, σε διεθνείς οργανισμούς. Οι περικοπές αυτές, παρότι εξοικονομούν άμεσα κάποια χρηματικά ποσά, ωστόσο, μπορεί να έχουν πολλαπλάσιο επιχειρησιακό κόστος σο μέλλον, όταν θα υπάρχει «κενό γνώσης» και εκπαίδευσης σε στελέχη των ΕΔ σε καίριες θέσεις. • Για παράδειγμα ποιες επιπτώσεις θα υπάρχουν στο μέλλον όταν δεν θα υπάρχουν αξιωματικοί να συντάξουν, ελέγξουν εξονυχιστικά και τελικά υλοποιήσουν τις ογκώδεις συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ € και τα συμφέροντα της χώρας, όταν δεν θα υπάρχουν ειδικοί σε Διαχείριση Συμβάσεων (Acquisition Contact Management); Συνολικά οι περικοπές των δαπανών ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο για την ΠΑ αυτές ανέρχονται στο ποσό του 1,3000,000 € , ενώ πολλές δεκάδες χιλιάδες € είναι οι περικοπές των μικρών σχολείων του ΓΕΕΘΑ, που αφορούν στην εκπαίδευση –της τάξεως της 1 με 2 εβδομάδων- των νεοτοποθετημένων αξιωματικών στα νέα τους καθήκοντα.
Σημειώνεται ότι διατηρήθηκαν οι περισσότερες από τις εκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις των στρατιωτικών ιατρών.
Για το ΓΕΝ η μείωση είναι επίσης περίπου της τάξης του 1,3000,000 € (-26 % ) , ενώ και για το ΓΕΣ η μείωση είναι επίσης της τάξης του 25 %.
Παραδείγματα ματαιώσεων εκπαιδεύσεων δίνονται παρακάτω:
Εκπαιδεύσεις και Μεταπτυχιακά Προγράμματα
Εξωτερικού- Εσωτερικού
Συνολικά ματαιώθηκαν 17 εκπαιδεύσεις μεταξύ των οποίων οι:
Συστήματα Κατευθυνόμενων Βλημάτων
Ανθρώπινοι Παράγοντες & Αξιολόγηση Ασφάλειας στην Αεροναυτική
Πληροφοριακός Πόλεμος
Διεθνές Δίκαιο
Μηχανική Ποιότητας και Αξιοπιστίας
Δομική Παρακολούθηση Υγείας
Διεθνείς Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές
Εξωτερικού
Πληροφορική – Επιστήμη Η/Υ
Ολική Ποιότητα (Total Quality)
Combined CFE Arms Control Verification Inspector/ Escort Course
Information Operations Course
Resource Management Education Program (RMEP) Course
Διαχείριση Συμβάσεων (Acquisition Contract Management)
Ηλεκτρονικός Πόλεμος (Electronic Warfare)


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ