Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέχρι και ο Γιούνκερ το λέει:"Δώστε αισιοδοξία στους Έλληνες".

19.06.2011 | 06:45
Υπό τον τίτλο "Η Ευρώπη πρέπει να ξαναδώσει την ελπίδα στους Ελληνες" η βελγική εφημερίδα "Λίμπρ Μπελζίκ" δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

   

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει έως σήμερα την πρέπουσα σημασία στην ανάγκη προσφοράς μιας αισιόδοξης προοπτικής στους Ελληνες κυρίως δε στους φτωχότερους από αυτούς.

   

Αναφέρει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την ευρωπαϊκή ιδιοτροπία να ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει με χρήματα τα οποία δεν έχει στην υλοποίηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

   

Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει το 100% της χρηματοδότησης να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

   

Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα θα μπορούσε να προβλεφθεί μια περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Αθήνα.

   

Τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο μέλλον σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

   

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει επίσης κολοσσιαίο που έχει άνει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και επισημαίνει ότι παρά την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κοινή γνώμη εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ξοδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να ενισχύσουν την Ελλάδα η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράτουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος της Eurogroup.

   

Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει επίσης, ότι συχνά λέει στους Γερμανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι οι πλέον ενάρετοι, ότι αν τους ζητούσαν να καταβάλουν προσπάθειες περικοπής των δημοσίων δαπανών ανάλογες με αυτές που έχει καταβάλει η Ελλάδα, μάλλον δεν θα τα κατάφερνε.

   

Τέλος, αναφερόμενος στο γιατί δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του Μνημονίου για το 2011 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη από αυτή την οποία ανέμεναν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα να αποδειχθούν κατά 9,2% λιγότερα από τα προϋπολογισμένα.

   

Σημείωσε ωστόσο ότι παραλλήλως οι αντιδράσεις των αγορών υπήρξαν εν μέρει παράλογες.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι το να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν έπραξε τα δέοντα, είναι μία ατελής περιγραφή. 

    
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ