Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Αμυντική Βιομηχανία

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποφάσισαν να αποκτήσουν στο ΝΑΤΟ

04.02.2012 | 12:01

Οι υπουργοί 'Αμυνας των 28 χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εναέριας επιτήρησης του εδάφους, με την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Δεκατρείς χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και οι ΗΠΑ, θα αποκτήσουν μέχρι το 2017 το σύστημα Alliance Ground Surveillance (AGS) το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με πέντε μη επανδρωμένα, αναγνωριστικά αεροπλάνα.

"Η πρόσφατη επιχείρησή μας στη Λιβύη κατέδειξε τη σημασία αυτού του εξοπλισμού (...). Αποδεικνύουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να παίρνουμε μαθήματα από τις αποστολές μας", είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας 'Αντερς Φο Ράσμουσεν μετά τη λήξη της συνόδου, στις Βρυξέλλες.
Το AGS "θα δώσει στις στρατιωτικές διοικήσεις τη δυνατότητα να βλέπουν τι συμβαίνει σε μεγάλες αποστάσεις και για μεγάλη χρονική περίοδο", πρόσθεσε.

Το κέντρο εκπαίδευσης και διοίκησης της μονάδας θα εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας. Το σύστημα, που βασίζεται στην αμερικανική τεχνολογία Global Hawk, θα χρηματοδοτηθεί από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός της Βρετανίας και της Γαλλίας. "Δεν χρηματοδοτούμε επειδή έχουμε εφαρμόσει παρόμοια συστήματα", εξήγησε ο υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, Ζεράρ Λονγκέ.

Οι δύο χώρες θα συμβάλουν πάντως στο πρόγραμμα με το βρετανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Sentinel και με το γαλλικό σύστημα Heron, που βασίζεται σε ισραηλινή τεχνολογία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ