Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Μήπως ο πραγματικός στόχος των κρίσεων ήταν ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος; Άρθρο του Σ.Μηχιώτη

30.07.2012 | 02:01

Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ Χ.ΜΗΧΙΩΤΗ

 Αν η βραχεία ή η επιλεκτική μνήμη αποτελεί- καλώς ή κακώς- ίδιον των πολιτικών, γιά πολλούς και ποικίλους λίγους, αυτό είναι επιτρεπτό γιά τους λειτουργούς του Τύπου.; Βεβαίως και όχι!

Συμφώνως με “ΤΟ ΠΑΡΟΝ”, βάσει προαναγγελίας εις την πρώτη σελίδα και σχετικού κεντρικού θέματος εις την 7η σελίδα του σημερινού φύλλου “9 αντιστρατήγους “έφαγε” ο Μπεγλίτης γιά να κάνει Αρχηγό ΓΕΣ τον Ζιαζιά!”, ως εάν να επρόκειτο γιά ανακάλυψη της Αμερικής γιά κάτι το πρωτοφανές.
Είναι γνωστή και εν πολλοίς απολύτως ορθή η αρνητική κριτική προς τον τότε ΥΕΘΑ, γιά την επίλογή του-και όχι μόνον- να αποστρατεύσει σύμπασα την στρατιωτική ηγεσία το τέλος Οκτωβρίου του 2011 και μάλιστα με δεδομένη την πολιτική συγκυρία εκείνων των ημερών.

Η “βουτιά στην επετηρίδα” γιά την επιλογή αρχηγού δεν αντίκειται εις την κειμένη νομοθεσία, ενώ εννοείται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, επιλέγει του Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Αλλά αυτό, δεν είναι διόλου πρωτότυπο. Υπενθυμίζω στους λησμονούντες ότι:
-Το Σεπτέμβριο του 2007 όταν, όλως αδίκως-όπως απεδείχθη από τη διεξαχθείσα δίκη-ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής απεστράτευσε από μικροφώνου τον τότε Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο(Ι) Παν. Παπανικολάου, ο αντικαταστάτης επελέγη με ανάλογη βουτιά εις το υποπτεράρχους(Ι), εις το πρόσωπο του Γ. Αυλωνίτη,
-Ομοίως “βουτιά” υπήρξε και όταν επελέγη ως Αρχηγός ΓΕΑ, επι υπουργίας ως ΥΕΘΑ του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο υποπτέραρχος(Ι) Γ. Αντωνετσής

Μπορεί να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, αλλά αυτό που λέγει “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” είναι παραπλανητικό, σε αποτύπωση του πνεύματος της παροιμίας “βαράς το σαμάρι, γιά να μη βαρέσεις το γάϊδαρο”.

Διότι η “βουτιά” Μπεγλίτη στην επετηρίδα έγινε, προκειμένου να επιλεγεί ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο όγδοος των αντιστρατήγων Μιχ. Κωσταράκος, προαγόμενος εις στρατηγό, ένατος δε ακολουθούσε ο επιλεγείς, ώς Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Κων. Ζιαζιάς.

Εδώ, συνεπώς, είναι και η ουσία του θέματος, χωρίς, βεβαίως, να ομολογείται: Εις το στόχαστρο του περιβάλλοντος του “γραφείου Παναγιωτόπουλου”, ευρίσκεται ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, του οποίου η προσωπικότητα και το έργο που αυτός έχει, μέχρι στιγμής, επιτελέσει έχει βρεθεί εις το στόχαστρο ατάλαντων συναδέλφων του.

Κατά συνέπεια, έπρεπε να ωθηθεί σε αποστρατεία ο εξ ίσου άξιος Αρχηγός ΓΕΣ, ώστε ο σημερινός αντικαταστάτης του Αντιστάτηγος Κων. Γκίνης, μετά απο βραχύβια παραμονή ώς Αρχηγός ΓΕΣ, να είναι ο επόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αποστρατευομένου του στρατηγού Κωσταράκου εις τον τέλος του 2012 ή- το αργότερο-το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2013.

Άλλωστε είναι γνωστό εις τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι το “κατεστημένο των στρατηγών” και των περι αυτούς, επιδιώκει να μονοπωλεί τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κι ας προβλέπεται η εναλλαγή στρατηγού-ναυάρχου-πτεράρχου, εις αναλογία 2-1-1.

Το σχετικό δημοσίευμα επιχειρεί να επιρρίψει και “σκιές” εις τον παραιτηθέντα Αρχηγό ΓΕΣ και ως προς το θέμα της “δωρεάν” παραχώρησης 400 αρμάτων μάχης από τις ΗΠΑ, ενώ αυτός εμφανίζεται να εισηγείτο την αγορά νέων, αξίας 2 δις ευρώ.

Νομιμοποιύμαι να επικαλεσθώ, σχετικώς, την αλληλογραφία του π. ΥΦΕΘΑ πτεράρχου Νίκου Κουρή, γιά την αλμυρή πλευρά της “δωρεάν” παραχώρησης οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, τα οποία εν συνεχεία πληρώνονται εις το πολλαπλάσιο της “μηδενικής” αξίας προσφοράς τους, από τον ατέλειωτο κύκλο προμηθείας ανταλλακτικών τους και πανάκριβων συντηρήσεων που θα απαιτηθούν…

Θεωρώ, ότι, η ηρεμία που πρέπει να υπάρξει του λοιπού εις τις ΕΔ, δεν είναι υπόθεση διακηρύξεων, αλλά συγκεκριμένων έργων, με σαφείς, προβεβλημένες και συμπεφωνημένες θέσεις και των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων.

Σήμερα η εικόνα είναι πλήρως διαφορετική:
ΝΔ εμφανίζεται να ελέγχει πλήρως το “παιχνίδι”, όπως μαρτυρούν οι επιλογές εις την ιεραρχία της ΠΑ, εις τις αποστρατείες της οποίας, η “πλευρά Παναγιωτόπουλου”, εμφανίζεται ανήξερη…,
-Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έθεσε ομοίως “κόκκινες γραμμές”, πίσω από τις οποίες δεν θα έκανε πίσω. Αν δε, όπως λέγεται από την πλευρά Βενιζέλου, αι βουλαί του προέδρου διεβιβάσθησαν εις το ΥΦΕΘΑ Ελευσινιώτη, μέσω του διευθυντού του Αγγελούδη, προς παρακολούθηση, η συνέχεια των αποστρατειών εις την ΠΑ δεν το επιβεβαιώνει.
-Η ΔΗΜ.ΑΡ. οφείλει τάχιστα να ασχοληθεί εις βάθος με τα θέματα, διαμορφώνοντας ειδικότερες θέσεις και στόχους.

Και ένα τελευταίο σχόλιο γιά τον νεοπροαχθέντα αντιστράτηγο Χρ. Μανωλά, Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο εις την Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ: Μην επιμένετε να αφήσετε τις Βρυξέλλες πριν κλείσετε χρόνο εις τα καθήκοντα αυτά, προκειμένου να αναλάβετε Διοικητής Σώματος Στρατού. Πρώτον αυτό προσβάλλει τον π. ΥΕΘΑ και νυν ΥΠΕΞ Δημ. Αβραμόπουλο που σας έστειλε εκεί νύκτωρ από τη Ρόδο και δεύτερον πώς θα φύγετε από ένα πόστο τόσο σημαντικό, πριν καλά-καλά σας γνωρίσουν οι ομόλογοί σας; Δεν γίνονται αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση στις ΕΔ. Παρέμβαση εισαγγελέα,ζητά αντιστράτηγος ε.α για τις πιέσεις και τη παραίτηση Ζιαζιά

Η "ανατομία" ενός ABRAMS.ΒΙΝΤΕΟ

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ. Εκτέλεση νεαρού που κρατά όμηρο γυναίκα
 

 

ΣΧΟΛΙΑ