Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μισθολόγιο:μέχρι τον Ιούνιο οι αλλαγές. Τι λένε για το ΥΕΘΑ.

14.02.2011 | 07:09
Μέχρι το τέλος Ιουνίου και πριν διακόψει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, θα έχει γίνει νόμος του κράτους το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
 
Στον διάλογο με την ΑΔΕΔΥ και όλους τους άλλους συναρμόδιους φορείς, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο,η κυβέρνηση θέτει δύο αδιαπραγμάτευτους όρους. Πρώτον, τα μισθολογικά «ρετιρέ» που παροικούν κατά κανόνα στο υπουργείο Οικονομικών θα υποστούν ένα γενναίο «κούρεμα», αλλά αντίστοιχα θα αυξηθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που παραμένουν χαμηλές παρά την προσθήκη επιδομάτων. Δεύτερον, οι περικοπές δεν θα ισχύσουν μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, αλλά και για όλους όσοι συνεχίζουν να υπηρετούν, παρ΄ ότι είναι βέβαιο ότι αυτή η επιλογή θα πυροδοτήσει νέο κύμα συνταξιοδότησης από όσους έχουν συγκεντρώσει τις σχετικές προϋποθέσεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται “Το Βήμα”, στο νέο μισθολόγιο θα ενοποιηθεί ο βασικός μισθός με τα επιδόματα που λαμβάνει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, αλλά το άθροισμά τους δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση ένα ανώτατο όριο που θα ισχύει για όλα τα υπουργεία και τους δημοσίους οργανισμούς, για κάθε κατηγορία ξεχωριστά, αλλά και ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.
 
Για παράδειγμα, ο νεοπροσλαμβανόμενος υπάλληλος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει μισθό 1.226 ευρώ έναντι 2.076 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως ο νεοδιόριστος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια που μελετώνται στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, οι δύο αυτοί μισθοί θα συγκλίνουν στην περιοχή των 1.500 ευρώ, ενώ αντίστοιχες συγκλίσεις θα υπάρξουν για όλες τις βαθμίδες και όλα τα κλιμάκια. Ύστερα από 33 χρόνια υπηρεσίας ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών λαμβάνει 2.358 ευρώ και ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών 3.524 ευρώ (όλα τα μεγέθη στην κατηγορία ΠΕ), αλλά ο αντίστοιχος υπάλληλος του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων λαμβάνει μόλις 1.967 ευρώ.
 
Με 33 χρόνια υπηρεσίας, ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών κατηγορίας ΥΕ λαμβάνει 2.779 ευρώ, αλλά ο αντίστοιχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μόλις 1.417 ευρώ. 

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ