Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ:οι δυτικοί τον τιμούν,οι Ρώσοι καταριούνται.

10.04.2011 | 10:00
Διάσημοι σταρ της μουσικής και του σινεμά, πολιτικές προσωπικότητες και δημόσια πρόσωπα συνεχάρησαν τον πρώην -και τελευταίο- πρόεδρο της ΕΣΣΔ, κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τα 80α γενέθλιά του. Περιέργως , η γιορτή δεν έγινε στην πατρίδα του κ. Γκορμπατσόφ. Η πομπώδης γιορτή έγινε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Το μουσικό μέρος της βραδιάς ανέλαβε το γερμανικό ροκ συγκρότημα Scorpions. Το τραγούδι, με τίτλο "Wind Of Change", είχε συνδεθεί με την πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη ,για την οποία ο Γκορμπατσόφ έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο.

Οι οικοδεσπότες - Sharon Stone και ο Kevin Spacey - παρουσίασαν ελάχιστα γνωστά στοιχεία για τη ζωή του Γκορμπατσόφ.

Στην ομιλία του προς τους προσκεκλημένους του,ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ομολόγησε ότι έχει την ελπίδα να ζήσει έως και τα 90. Είπε επίσης ότι παρ 'όλες τις αντιθέσεις της εποχής του, ήλπιζε ότι θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους την κατανόηση της ελευθερίας.

"Τελικά συνειδητοποίησα ότι η μοίρα ενός μεταρρυθμιστή δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως δυστυχισμένη.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι ευτυχισμένος άνθρωπος", είπε ο πρώην πρόεδρος Γκορμπατσόφ.

"Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο»

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν και βραβεία τα ονόματα των οποίων ήταν "περεστρόικα", "Glasnost," και "Uskorenie."

Το βραβείο "Περεστρόικα" απονεμήθηκε στον εφευρέτη του World Wide Web, Sir Timothy Berners-Lee.


Το "Glasnost" απονεμήθηκε στον ιδρυτή του CNN και της Goodwill Games Τεντ Τέρνερ για τη μοναδική συμβολή του στην ανάπτυξη της ανοικτής παγκόσμιας κουλτούρας.

Το "Uskoreniie" βραβείο (για την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης και της τεχνολογίας) υποβλήθηκε στο 25χρονο μηχανικός από την Κένυα, Evans Wadongo. Το 2004, όταν ήταν 18 ,ο Evans, εφηύρε ένα ηλιακό φωτιστικό για φτωχές περιφέρειες της χώρας του.

"Σήμερα, τιμούμε τους ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο. Το βραβείο αυτό έχει περισσότερη ηθική, και λιγότερη υλική σημασία" ,δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ βρέθηκε για όλα αυτά στο Λονδίνο. Δεν θα ΄πρεπε. Στη Ρωσία, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε σήμερα ανθρώπους που εγκρίνουν και επαινούν το ρόλο του στην παγκόσμια ιστορία.

Πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι ήταν ο Γκορμπατσόφ αυτός που μόνο του , προκάλεσε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η υπερδύναμη διαλύθηκε, αν και εκατομμύρια άνθρωποι δεν το επιθυμούσαν.


Το κανάλι TVC έκανε το 2005 μια δημοσκόπηση για να διαπιστώσει πώς οι Ρώσοι εκτίμησαν τα αποτελέσματα της περεστρόικα του Γκορμπατσόφ. Οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

Η δημοκρατία και glasnost :1,5%
Η φτώχεια και ανομία : 70%
Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ :28,5%.

Πολλοί Ρώσοι ειδικοί κατηγορούν Γκορμπατσόφ για το γεγονός ότι το εξωτερικό χρέος της ΕΣΣΔ αυξήθηκε 5,5 φορές κατά τα χρόνια της εξουσίας του, ενώ το χρυσό του έθνους και τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν 11 φορές. Ως αποτέλεσμα, πολλοί σοβιετικοί πολίτες βρέθηκαν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όταν ο Γκορμπατσόφ ήρθε στην εξουσία στην ΕΣΣΔ, πολλοί άνθρωποι είχαν την ελπίδα ότι ο νέος αρχηγός θα έφερνε δημοκρατικές ελευθερίες για ολόκληρο το έθνος. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα επιτύχουν σύντομα το βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης και της Αμερικής . Αυτή η περίοδος των ονείρων και των ελπίδων τελείωσε πολύ γρήγορα. Γκορμπατσόφ άρχισε να εξελίσσεται σε εθνικό αντι-ήρωα από το 1990.

Σήμερα, η πλειοψηφία των Ρώσων συνδέουν Γκορμπατσόφ με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης . Οι άνθρωποι δεν συνδέουν το όνομά του με την πτώση του κομμουνισμού, την εκστρατεία κατά του αλκοόλ, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η διάλυση της ΕΣΣΔ είναι που έρχεται πρώτη στο μυαλό της πλειοψηφίας των Ρώσων, όταν σκέφτονται του Γκορμπατσόφ. Γι 'αυτούς, ήταν "το μεγαλύτερο επίτευγμα" του Γκορμπατσόφ και παραμένει έτσι 20 χρόνια αργότερα.

Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας χωρίζει τους Ρώσους και τους πολίτες των άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών σε δύο στρατόπεδα - το μεγάλο και το μικρό. Εκείνοι που είναι παλαιότεροι, εκείνοι που έζησαν το σοβιετικό τρόπο ζωής, στο μεγαλύτερο βαθμό, αντιμετωπίζουν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πολύ αρνητικά.

Οι θαυμαστές του, ή τουλάχιστον εκείνοι, που του δίνουν πίστωση, είναι η απόλυτη μειοψηφία. Αυτή η στάση δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση θα συνέχιζε την ύπαρξή της, αν ο Γκορμπατσόφ δεν είχε έρθει στην εξουσία στη χώρα. Για να το πω με λίγα λόγια, οι Ρώσοι δεν πιστεύουν στην ιστορικά προκαθορισμένη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Pravda.ru

Tags: ΡΩΣΙΑ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ