Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπήκαν στη Τρίπολη οι αντικαθεστωτικοί.Θέμα ημερών η πτώση Καντάφι

22.08.2011 | 00:04
Οι αντικαθεστωτικοί από τη δυτική Λιβύη εισήλθαν στην Τρίπολη, όπου τους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το πλήθος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. 

   

Αντικαθεστωτικοί από την ορεινή περιοχή της Νεφούσα εισήλθαν στη λιβυκή πρωτεύουσα υπό τους ήχους μουσικής στους δρόμους και μεγάλου ενθουσιασμού του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί. Άμαχοι τρέχανε κατά μήκος της αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει τους εξεγερμένους σε κλίμα ευφορίας, προσέθεσε ο ανταποκριτής.

   

Κατά την προέλασή τους σημειώθηκαν ωστόσο και σημαντικές ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες πιστούς στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Οι πιστοί στον Καντάφι είχαν ανοίξει πυρ με βαρύ πυροβολικό και οι αντικαθεστωτικοί απαντούσαν στα πυρά τους.

   

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας στο Τζανζούρ.

   

Λίγο νωρίτερα οι εξεγερμένοι είχαν πάρει τον έλεγχο στρατοπέδου στην είσοδο της λιβυκής πρωτεύουσας. "Πήραμε τον έλεγχο αυτής της βάσης, αλλά δεν τον έχουμε ακόμη εξασφαλίσει. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη σκοπευτές που κρύβονται στο εσωτερικό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μαχητής των αντικαθεστωτικών.

   

Oι αντικαθεστωτικοί απελευθέρωσαν πολλές δεκάδες κρατούμενους στη φυλακή της Μάγια, η οποία βρίσκεται εκεί κοντά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.


Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να "αποφύγει την πρόκληση ανώφελων βασάνων στο λαό του, απαρνούμενος το ταχύτερο δυνατό ό,τι του απομένει από την εξουσία", καθώς "πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την έκβαση" της σύγκρουσης.

   

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία, ο Σαρκοζί καλεί επίσης τον συνταγματάρχη Καντάφι "να διατάξει αμέσως αυτές τις δυνάμεις του που εξακολουθούν να του είναι πιστές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, να καταθέσουν τα όπλα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους και να θέσουν εαυτόν στη διάθεση των νόμιμων λιβυκών αρχών".

   

"Την ώρα των γεγονότων αυτών αποφασιστικής σημασίας στην περιοχή της Τρίπολης, στην ίδια την Τρίπολη, και αλλού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει το θάρρος των μαχητών του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών) και του λιβυκού λαού που εξεγείρεται", αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

   

Ο Νικολά Σαρκοζί "τους διαβεβαιώνει εκ νέου για την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας για να ολοκληρώσουν την απελευθέρωση της χώρας τους από την καταπίεση και τη δικτατορία", καταλήγει η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

 Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα πέσει εντός δέκα ημερών το πολύ, δήλωσε ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη και τάχθηκε στο πλευρό των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

    Μιλώντας στο ιταλικό δίκτυο Rai News, ο Τζαλούντ σημείωσε ότι το καθεστώς της Λιβύης θα τελειώσει "εντός μιας εβδομάδας, το αργότερο σε 10 ημέρες, ίσως και λιγότερο".


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ