Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυστικές ηχογραφήσεις του Τζον Φ.Κένεντι στη δημοσιότητα. Τι έλεγε ο ίδιος πριν από τη δολοφονία του

24.01.2012 | 23:52
Οι τελευταίες 45 ώρες των ηχογραφήσεων που έγιναν μυστικά στον Λευκό Οίκο κατά την προεδρία του Τζον Φ. Κένεντι δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, προσφέροντας στους ερευνητές μια μοναδική ματιά στους τελευταίους τρεις μήνες της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον πρόεδρο που δολοφονήθηκε.

Οι ηχογραφήσεις αυτές ανήκουν σε συλλογή ηχογραφήσεων περισσότερων από 248 ωρών από συναντήσεις και 12 ωρών από τηλεφωνικές συνομιλίες που εξετάστηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Προεδρική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο του Τζον Φ. Κένεντι από το 1993.

"Πράγματι φαίνεται η ευφυΐα του προέδρου", δήλωσε η Μάουρα Πόρτερ, αρχειοφύλακας αποχαρακτηρισμένων στην προεδρική βιβλιοθήκη, η οποία εργάστηκε πάνω στις ηχογραφήσεις αυτές για μία δεκαετία.

Στις ηχογραφήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο Κένεντι ακούγεται να μπερδεύει τους ειδικούς με τις ερωτήσεις που τους κάνει σε τομείς που δεν ήταν απαραιτήτως το φόρτε του, προσέθεσε η Πόρτερ.

Οι συνομιλίες αυτές ηχογραφήθηκαν σκοπίμως από τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, αλλά η ύπαρξή τους κρατήθηκε μυστική ακόμη και από τους πιο υψηλόβαθμους βοηθούς του Κένεντι, αναφέρει η βιβλιοθήκη σε ανακοίνωσή της. Ο πρόεδρος είχε τη συνήθεια να ηχογραφεί τους συνομιλητές του χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι τελευταίες αυτές 45 ώρες που δίδονται στη δημοσιότητα είχαν ηχογραφηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών της προεδρίας του Κένεντι.

Μεταξύ των πλέον αξιομνημόνευτων είναι οι συνομιλίες που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι τον ενημέρωναν για τα προβλήματα στο Βιετνάμ, σημείωσε η Πόρτερ. Ο πρόεδρος ακούγεται να διατυπώνει την επιθυμία να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των νέων ψηφοφόρων, να συζητά για τις σχέσεις με τους Σοβιετικούς και τον ανταγωνισμό στη μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος.

Αφού ακούγονται δύο άκρως διαφορετικές απόψεις από υψηλόβαθμους συμβούλους του προέδρου, οι οποίοι είχαν πάει για μια αποστολή εκτίμησης των συνθηκών στο Νότιο Βιετνάμ, ο Κένεντι ακούγεται να σχολιάζει: "Πήγατε και οι δύο στην ίδια χώρα;"

Στις ηχογραφημένες αυτές συνομιλίες υπάρχουν επίσης συζητήσεις που είχε ο Κένεντι για την προεκλογική εκστρατεία του 1964, και μια μοιραία προφητική συνομιλία για το πρόγραμμά του, την επόμενη εβδομάδα, λίγες μόλις ημέρες πριν δολοφονηθεί στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Στις 19 Noεμβρίου του 1963, ο πρόεδρος ακούγεται να συνομιλεί με έναν βοηθό του, εάν είναι ελευθερος να συναντήσει έναν στρατηγό από την Ινδονησία την επόμενη εβδομάδα.

«Θα τον δω - πότε θα είναι εδώ; Δευτέρα! Καλά αυτή θα είναι μια δύσκολη μέρα», ακούγεται να λέει.

«Θα είναι μια μέρα κόλαση, κύριε πρόεδρε», του απάντησε ο υπάλληλος του Λευκού Οίκου. Η κηδεία του Κένεντι έγινε έξι ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου του 1963, στο νεκροταφείο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ