Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

ΝΑΤΟ:"Η χιονάτη και οι ...27 νάνοι"!Ανάλυση για το ρόλο του ΝΑΤΟ.Τι προβλέπει για τα Βαλκάνια

10.05.2012 | 00:01
Ο Robert D. Kaplan σε ανάλυσή του για το Stratfor παρομοιάζει το ΝΑΤΟ …με τη Χιονάτη και τους 27 νάνους! Χιονάτη είναι οι ΗΠΑ και οι 27 νάνοι τα μέλη του!

Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τη τελευταία επιχείρηση στη Λιβύη,όπου θέλοντας να δείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΠΑ στη Συμμαχία,αναφέρει ότι το 80% των καυσίμων για τις επιχειρήσεις καταναλώθηκαν από αμερικανικές δυνάμεις.Το ίδιο ,λέει έγινε και με τις επιθέσεις,αφού οι περισσότερες χώρες είχαν μάλλον συμβολική συμμετοχή.

«Η Ευρώπη είναι νεκρή στρατιωτικά," γράφει επικαλούμενος αμερικανικές πηγές. Το 1980, οι ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν το 40% του συνόλου των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ. Τώρα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 20%.

Επισημαίνει κάτι πολύ σωστό ο R.Kaplan.Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις ΕΔ τους.Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Ευρωπαίους,οι οποίοι βλέπουν όπως γράφει τους στρατιωτικούς τους “σαν δημόσιους υπάλληλους με αστεία στολή”.

Έχει τελειώσει λοιπόν το ΝΑΤΟ;

Εδώ αρχίζουν τα ενδιαφέροντα της ανάλυσης. Ο συντάκτης της ανάλυσης αναφέρει για την αποδυνάμωσή του μετά από τη Πτώση του Τείχους,αποδυνάμωση που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μετά από την απόσυρση επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη,μέχρι το 2014. Όμως το ΝΑΤΟ θα έχει νέο ρόλο,τον οποίο συνδέει με την “αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των δεινών του χρέους της που κάνει το ΝΑΤΟ σημαντικό μετά από τη Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.Υποστηρίζει ότι θα είναι “πολιτικός παράγοντας σταθεροποίησης στην ίδια την Ευρώπη. Ειδικά για την Ανατολική Ευρώπη.

“Το ΝΑΤΟ είναι μια πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική δύναμη που στρέφεται κατά των ρωσικών σχεδίων για τις χώρες της Αν.Ευρώπης”,υποστηρίζει.

Και για να μας πείσει για το πόσο απαραίτητο είναι το ΝΑΤΟ καταλήγει αναφέροντας όλους τους “κινδύνους” που πιθανόν να αντιμετωπίσει η Ευρώπη,εντάσσοντας σ΄ αυτούς και την “υπανάπτυξη των Βαλκανίων”

“Μια πιο δυναμική Ρωσία, μια πιο χαοτική Βόρεια Αφρική και η συνεχής αναταραχή και υπανάπτυξη στα Βαλκάνια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται το ΝΑΤΟ για να οργανώσουν την ευρωπαϊκή άμυνα, έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να μπορεί να επικεντρωθεί στην Μέση Ανατολή και την Ασία”.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ