Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΤΟ: "Αποτύχαμε στη Λιβύη",παραδέχονται και ετοιμάζουν νέες επιθέσεις.

19.05.2011 | 06:40
 Το ΝΑΤΟ έχει πλέον υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση στο ύφος και την ένταση των αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεών του στη Λιβύη, αφού όπως διαπιστώνεται η τακτική των επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών και στρατιωτικών στόχων του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το τελευταίο δίμηνο, απέτυχε τελικά να οδηγήσει τον προκλητικό ηγεμόνα στην έξοδο από την εξουσία αλλά και τη χώρα.

   

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Συμμαχίας, επεσήμαναν στο πρακτορείο Ρόιτερ αυτή την εβδομάδα, ότι η στοχοποίηση εγκαταστάσεων μεταξύ των οποίων και της έδρας στρατιωτικών μονάδων, πρόσφατα έγινε πιο "επιθετική". 

   

Μια πυραυλική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε έπαυλη στην Τρίπολη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός εκ των υιών του Μουαμάρ Καντάφι καθώς και τριών εγγονών του, ενώ προκλήθηκε και έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του ίδιου του Λίβυου ηγέτη, αλλά και για το που έχει καταφύγει.

   

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τοποθετήθηκε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την εκτίμηση, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή στην τακτική η την πολιτική της επιλογής των στόχων από πλευράς ΝΑΤΟ. " Δεν υπάρχει παρέκκλιση από την οπτική των ΗΠΑ ", επέμεινε ο Αμερικανός επίσημος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

   

" Με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται στο έδαφος, οι δυνάμεις της Συμμαχίας θα στοχοποιούν εγκαταστάσεις διοίκησης αλλά και ελέγχου των δυνάμεων του καθεστώτος, κάτι που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εντολής που λάβαμε για την προστασία του λαού της Λιβύης.", συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

   

Πηγές από τη Συμμαχία επίσης επιμένουν ότι με την έγκριση από τον ΟΗΕ, των επιχειρήσεων για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των πολιτών της Λιβύης, οι αεροπορικές επιδρομές των Νατοϊκών δυνάμεων, δεν στοχεύουν τον ίδιο τον Καντάφι η άλλα πρόσωπα, αλλά αποσκοπούν στην καταστροφή των κέντρων διοίκησης όπου αποφασίζονται και οργανώνονται οι επιθέσεις κατά πολιτών.

   

Εν τούτοις άλλος Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει τελευταία σε εξέλιξη μια συνειδητή προσπάθεια των επιτελών του ΝΑΤΟ, οι αεροπορικές επιδρομές να στοχεύουν όλο και πιο κοντά στα μέρη όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει καταφύγει ο Καντάφι, απόφαση που όπως αποκαλύπτουν ασπάζεται και η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα.

   

Μια εξήγηση που δίδεται σε αυτή την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου, είναι ότι τελειώνουν οι Νατοϊκοί στόχοι χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι αναζητούνται καινούργια χτυπήματα ακόμη και κοντά στον ίδιο το Λίβυο ηγέτη. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ