Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Να επέλθει ηρεμία στις ΕΔ με ενέργειες των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων.Άρθρο του Σ.Μηχιώτη

28.07.2012 | 02:05
ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΗΡΕΜΙΑ ΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ Χ.ΜΗΧΙΩΤΗ

Διοικητής Δ΄ κλάδου ΓΕΑ υποπτέραρχος(Ι) Παν. Σωτηρίου.: Ο ένας εκ των τριών ιπταμένων της ΠΑ με εμπειρία 20 ετών και αντιστοίχως χιλιάδων ώρών πτήσεως εις τα μαχητικά αεροσκάφη «F-16» απεστρατεύθη την Τρίτη. Η αιτία είναι γνωστή, αλλά το κενό θα παραμείνει μεγάλο. Δεν αποστρατεύεις τον Πανάγο, από τους πρώτους που πέταξαν τα «F-16» γιά την Ελληνική ΠΑ, έναν από τους δύο τύπους μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς που διαθέτουμε. Το μήνυμα «προς τα κάτω», προς τους νεαρούς χειριστές που βλέπουν τον αρχαιότερο χειριστή των «F-16» να αποστρατεύεται είναι αρνητικό και μόνον. Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από υποδείγματα και η κακομεταχείριση από την Πολιτεία- διότι περί αυτού πρόκειται γιά το Σωτηρίου- επιδρά διαλυτικώς σε ένα σύστημα, το οποίο έχει ανάγκη τη συνοχή και την ομαλή λειτουργία.

Αλλά, προς στιγμήν, ας αποδεχθούμε ότι θα μπορούσαν να ισχύσουν και άλλα κριτήρια «προαγωγών» προς την κορυφή της πυραμίδος της ΠΑ- «αρεστοί-μη αρεστοί», «ημέτεροι-μη ημέτεροι»-και συνεπώς η εντολή η οποία εξεπορεύθη από το πολυτελές γραφείο του ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου εις το ΥΠΕΘΑ ήταν, κατ’ οικονομίαν μόνον, θεμιτή. Ποιά ήταν η εντολή: Να αποστρατευθούν, ει δυνατόν και χθες, ο αντιπτέραρχος Κρεβάικας και οι υποπτέραρχοι Πριώνας-Παπανικολάου-Σωτηρίου.

Επιβάλλεται, δε, η αναφορά εις το «γραφείο Παναγιωτόπουλου», διότι μόνον εν γνώσει του ΥΕΘΑ θα μπορούσε να αποτολμηθεί και να επιβληθεί μία μείζων αναστάτωσις εις την ΠΑ και κατ’ επέκτασιν εις τις ΕΔ. Αν εκείνος, δηλαδή ο «κόκκινος Πάνος», επιχειρεί, όλως τεχνηέντως, να εμφανίζεται ανήξερος και να βολεύεται να στρέφονται οι αιτιάσεις σε «λίστες Καράμπελα» ώστε να μην εισπράξει την –εύλογη- αρνητική δημοσιότητα και κριτική, ο ίδιος δε να εμφανίζεται ή να τον εμφανίζουν αμέτοχο οι δικοί του άνθρωποι, είναι θέμα του ΥΦΕΘΑ από το κόμμα του να αποκαταστήσει τα πράγματα, διότι και οι δύο είναι πολιτικοί, όπως και ο έτερος ΥΦΕΘΑ Ελευσινιώτης. Συνεπώς η πολιτική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι ενιαία και αδιαίρετη, ώστε η απόδοση των ευθυνών να είναι, κατά το δυνατόν, ακριβοδίκαιη, μέσω της γνώσεως των πραγματικών χειρισμών ενός εκάστου.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Η ΝΔ έβαλε εις τη λαιμητόμο την περαιτέρω πορεία τεσσάρων ανωτάτων αξιωματικών της ΠΑ, από λόγους κομματικούς, ως εθεώρησε ότι εδικαιούτο, συγκυβερνών κόμμα γαρ. Καλώς, κατ’ οικονομίαν πάντοτε. Τα άλλα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. το πρώτο με πρόεδρό του μέχρι προσφάτως ΥΕΘΑ και το δεύτερο με «σκιώδη» ΥΕΘΑ π. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έθεσαν αντίστοιχα ονόματα εις το τραπέζι των προς λαιμητόμο αξιωματικών; Αν ναι, «πόσα κεφάλια» ήταν της ΝΔ, πόσα του ΠΑΣΟΚ και πόσα της ΔΗΜ.ΑΡ. Υπήρξε τέτοια συμφωνία και αν ναι μήπως κατέληξε απελπιστικώς ετεροβαρής υπέρ του κόμματος του κ. ΥΕΘΑ και λεόντειος γιά τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη;

Αν, πάλι, η ΝΔ είχε, όπως απεδείχθη εκ των πραγμάτων, μία τέτοια πρόθεση γιά την ΠΑ και η οποία υλοποιήθη πλήρως, τότε, τα άλλα δύο κόμματα ώς μη συμφωνούντα σε μία τέτοια «ανθρωποθυσία» πώς αντέδρασαν, ώστε να την αποτρέψουν; Ήσαν πληροφορημένα ή όχι; Και αν δεν ήσαν γιατί; Και αν ισχύει το τελευταίο, τότε ο ΥΦΕΘΑ Ελευσινιώτης-υποδειχθείς από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-πώς εννοεί τον ρόλο του, ως μέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ; Αν δεν τον υπολογίζουν ή άλλα συζητούν και τελικώς αποφασίζουν, τότε υποχρεούται να λάβει θέση και να πράξει ό,τι απαιτείται.

Το θέμα έχει πάρει και επόμενη διάσταση, μετά την άρνηση του ΥΕΘΑ –μέχρι αργά σήμερα τουλάχιστον- να υπογράψει τον πίνακα προακτέων ταξιάρχων της ΠΑ εις υποπτεράρχους, όπως αποφάσισε το ΑΑΣ, προεδρεύοντος του Αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου(Ι) Αντ. Τσαντηράκη; Λείπει εις την Μύκονο ο ΥΕΘΑ και δεν θέλει να χαλάσει το Σαββατοκύριακό του ή μελετά να αναπέμψει την κρίση κάποιων, μετά από βέτο της κλαδικής αποστράτων της ΝΔ, στην οποία- γιά να αποφύγει γκρίνιες- θα έστειλε προς έλεγχο τον σχετικό πίνακα; Αν ισχύει το τελευταίο, υπάρχει και θέμα εξωθεσμικού ατοπήματός του.
Αν δεν διαψευσθούν τα προηγούμενα, φαίνεται ότι το «γραφείο Παναγιωτόπουλου» ανοίγει «δεύτερο γύρο» αντιπαραθέσεως με την ηγεσία της ΠΑ! Και τώρα θα έχει ενδιαφέρον και η στάση του νέου αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας αντιπτεράρχου(Ι) Κων. Τουρνά, προσκείμενου πλέον εις τη ΝΔ, αφού επελέγη υπέρ του αποστρατευθέντος προκατόχου του Φ. Κρεβάικα, προσκείμενου κατά το παρελθόν εις το περιβάλλον του π. ΥΕΘΑ Παν. Μπεγλίτη ή και με άλλες περγαμηνές.

Στο μεταξύ το θέμα της μη εκπροσωπήσεως της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ εις την τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΣ χθες, έχει τη σφραγίδα επιλογής του ΥΕΘΑ και της σπουδής του ΥΦΕΘΑ Ελευσινιώτη να μην παραστεί εις την τελετή αυτή, καίτοι το είχε αποφασίσει. Προφανώς ο ναύαρχος θα εξέλαβε την σχετική «επιθυμία» Παναγιωτόπουλου ως «εντολή», αλλά ο ρόλος του είναι πλέον διαφορετικός και υποχρεούται να αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες, αναλαμβάνων ακόμη και προσωπική ευθύνη. Όπως ακριβώς έπραξε ο έτερος ΥΦΕΘΑ Καράμπελας, ο οποίος παρέστη σήμερα εις την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων του Διοικητού ΑΣΔΕΝ.

Επιβάλλεται τέλος, γιά λόγους «ιστορικής δικαιοσύνης» να υπομνησθεί η προσωπική απόφαση του π. ΥΦΕΘΑ Λουκά Αποστολίδη να παραστεί –αντιθέτως- προ ετών εις την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΝ από τον αντιναύαρχο Γ. Θεοδωρουλάκη προς τον αντικαταστάτη του αντιναύαρχο Αντ. Αντωνιάδη. Ο αείμνηστος ναύαρχος Θεοδωρουλάκης είχε παραιτηθεί, όταν ο τότε ΥΕΘΑ Γ. Παπαντωνίου του είχε απαιτήσει να αποστρατεύσει τον Υπαρχηγό του Υποναύαρχο Ι. Μανουσογιαννάκη, πράγμα γιά το οποίο δεν συμφωνούσε και συνεπώς δεν είχε άλλη επιλογή από την παραίτησή του. ΄Αλλοι καιροί, άλλα ήθη.

Όπως σημειώνει ο κ. Θάνος Π. Ντόκος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, σε άρθρο εις την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και με αφορμή αυτήν την εβδομάδα αναταράξεων εις τις ΕΔ «υπάρχει ακόμη χρόνος γιά τον πρωθυπουργό να δείξει ότι γυρίσαμε οριστικά σελίδα σε θέματα αξιοκρατίας και επαγγελματισμού στις ΕΕΔ». Θα προσέθετα,μόνον, ότι υπάρχει δυνάμει θέμα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί, έστω και εκτός ατζέντας, εις την αμέσως επομένη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Εις αυτήν, ένα πρακτικό και άμεσο μέτρο που θα πρέπει να αποφασισθεί και να νομοθετηθεί, είναι αυτό της επαναφοράς της προβλέψεως διετούς κατ’ ελάχιστον θητείας γιά τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ και της συμμετοχής, με δικαίωμα ψήφου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εις τις συνεδριάσεις. Ατυχώς αυτή η ρύθμιση καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ που ανέλαβε μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, με πρωτοβουλία του τότε ΥΕΘΑ Σπηλιωτόπουλου. Δεν είναι επιτρεπτή η περαιτέρω συνέχιση του καθεστώτος ιδιότυπης ομηρίας της στρατιωτικής ηγεσίας προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Δεν νοείται να επιλέγεται σήμερα και να αλλάζει, αυθημερόν ακόμη, ο Αρχηγός ενός Γενικού Επιτελείου ή μείζονος Σχηματισμού, δίχως να προηγηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενημερώσεως του αποχωρούντος προς τον αντικαταστάτη του, πολλώ μάλλον όταν μιλούμε γιά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σοφώς ο νομοθέτης είχε προβλέψει επιλογή δύο μηνών προς της αναλαβής των καθηκόντων του επομένου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ενός μηνός γιά τους επόμενους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίδραση της ΔΗΜΑΡ για τη παραίτηση Ζιαζιά
 
Ο δήμαρχος Ικαρίας "πήρε στο ψιλό" τους Τούρκους!

Μαύρη επέτειος.Η χειρότερη τραγωδία σε αεροπορική επίδειξη.85 νεκροί στο έδαφος!ΒΙΝΤΕΟ

 

ΣΧΟΛΙΑ