Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Να γιατί χρειάζεται ο συνδικαλισμός των αποστράτων". Άποψη.

20.02.2011 | 01:26

Του ΝΙΚΟΥ ΤΖΟΒΛΑ
Μέλος ΚΕΘΑ


Είναι ανάγκη ο συνδικαλισμός των αποστράτων σήμερα

Με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας την τελευταία περίοδο, στάθηκαν αφορμή και κάποια λόγια αγαπητού συναδέλφου – συγγραφέα από βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε. Μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα:
«Το μόνο που ακούω από τότε που άρχισα μικρό παιδί να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο μέχρι σήμερα, από κάθε λογής επισήμους σε κάθε ευκαιρία είναι πως
«….η χώρα διανύει κρίσιμες στιγμές»,
είτε κατά τη χουντική ορολογία «….τιθέμεθα επί της χειρουργικής κλίνης και θέτομεν γύψον» για να γιατρευτούμε,
είτε στην ..δημοκρατική διάλεκτο «…..μπαίνουμε στην εντατική γιατί με μέτρα ασπιρίνες δεν σωζόμαστε»,
Και όσο αυτό καλά κρατεί, η χώρα θα «….διανύει κρίσιμες στιγμές» ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά.

Διαχρονικά ο εκάστοτε κυβερνητικός εμπαιγμός στους ένστολους αλλά και στους απόστρατους ήταν μόνιμο φαινόμενο. Ποτέ η πολιτεία δεν έσκυψε στα πραγματικά προβλήματα τους, γιατί προτεραιότητα είχαν πάντοτε άλλες κοινωνικές ή παραγωγικές τάξεις να «ικανοποιηθούν» και ιδιαίτερα οι προνομιούχοι της άρχουσας τάξης.
Σήμερα που η πολιτική αυτή έφερε σε αυτήν την κατάσταση την χώρα, η ίδια αηδιαστική επιχειρηματολογία καλά κρατεί με την παράλληλη δημιουργία τρομοκρατίας ότι η χώρα φτωχαίνει, ότι θα μας αποβάλλουν από την ευρωζώνη και ένα σωρό αηδίες. Παράλληλα οι συχνές παλινωδίες και η διγλωσσία του «…υπάρχουν λεφτά …» ή «…που πήγαν τα λεφτά..» δεν είναι αρκετές για να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό. Λεφτά υπάρχουν και γνωρίζουν οι κυβερνώντες που βρίσκονται. Μπορεί ως πρόσχημα για την εφαρμογή της αντιλαϊκής καταιγίδας να παρουσιάζεται το πρόβλημα των ελλειμμάτων του Δημοσίου, ωστόσο είναι απόλυτα βέβαιο ότι η οικονομική ολιγαρχία της ΕΕ και η ντόπια πλουτοκρατία αξιοποιούν τα υπαρκτά ελλείμματα, για να προωθήσουν μια δομικού χαρακτήρα ολοκληρωτική παρέμβαση, στον ίδιο τον οικονομικό κύκλο αναπαραγωγής του κεφαλαίου .

Έτσι ξεκίνησαν να βάζουν χέρι στα χρήματα του λαού, σε μισθούς, επιδόματα, δώρα, συντάξεις καθώς και στις κοινωνικές δαπάνες. Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό είναι δρομολογημένες από την στιγμή που το μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους με τις ψήφους της κυβέρνησης και του ΛΑΟΣ και την στήριξη της ΝΔ., στόχος του μνημονίου είναι η κατάργηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, του δικαιώματος για αξιοπρεπή γηρατειά, η μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα και την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση της διαδικασίας συλλογικών συμβάσεων, του οχταώρου, των όποιων κατακτήσεων του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος κλπ. Η μείωση των συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους και τους ήδη συνταξιούχους είναι η μέθοδος αυτή που θα «χρηματοδοτήσει» το σύστημα και θα αναπληρώσει την κρατική χρηματοδότηση η οποία θα περιοριστεί σημαντικά.

Η τακτική αυτή των περικοπών αγγίζει «οριζόντια», όπως τολμούν και αποκαλούν αυτές τις περικοπές, και τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή καταργεί κάθε κεκτημένο δικαίωμα, ομογενοποιεί και πολτοποιεί συντάξεις, παροχή περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ακολουθεί το οριστικό τελείωμα των Μετοχικών ταμείων. Παράλληλα ενισχύει στην κοινή γνώμη ότι οι στρατιωτικοί και κατ’ επέκταση οι απόστρατοι είναι προνομιούχοι στην ελληνική κοινωνία διαγράφοντας έτσι την πολυετή , ανιδιοτελή προσφορά τους στην πατρίδα, που κατέθεσαν την ύπαρξή τους για την άμυνα, την ασφάλεια, την τιμή και την αξιοπρέπεια της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι για την προσφορά τους αυτή ποτέ δεν ζήτησαν καμία υλική ανταμοιβή. Από την άλλη πλευρά οι Ενώσεις Αποστράτων σφυρίζουν αδιάφορα σε όλα όσα συντελούνται σε βάρος του κλάδου των αποστράτων. Γνωστή η απραξία τους επί σειρά ετών και περί άλλων τυρβάζουν κατά τις συναντήσεις τους (όποτε αυτές τύχουν) με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Πάντως, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, ακόμα και η υποβολή κάποιων υπομνημάτων ή οι παραστάσεις στον υπουργό και τους αρχηγούς, όποτε και αν συνέβαιναν, δεν ήσαν αρκετά.

Στις σημερινές συνθήκες και στο δυσοίωνο μέλλον που μας επιφυλάσσουν, είναι επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία συνδικαλιστικών φορέων των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, η οργάνωσή τους πρέπει να αντιστοιχηθεί και να απαντήσει μαζικά στην επίθεση που δέχονται τα συμφέροντα τους (όπως ολόκληρου του ελληνικού λαού), σε αυτήν την πολιτική εξαθλίωση που προσπαθεί να επιβάλει έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επεκταθεί σε όλη την χώρα ώστε να έχει πανελλαδικό συντονισμό και συγκρότηση για την διασφάλιση, μέσα από σκληρούς αγώνες, των δικαιωμάτων και την διεκδίκηση των αυτονόητων.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ