Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Να μοιράσουμε τα κέρδη από το φυσικό αέριο στην Κύπρο λένε οι Τούρκοι

21.11.2011 | 11:06
Εάν γίνει μια έρευνα στην Κύπρο, από τα δικαιώματα που θα προκύψουν πρέπει να επωφεληθούν σε ίσο μέρος «και ο βορράς και ο νότος», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η Τουρκία θα ασκήσει μέχρι τέλους τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλες τις θάλασσας, δηλαδή στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο. ''Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε περιορισμούς εδώ. Εάν υπάρξει κάποια έρευνα στην Κύπρο, τα δικαιώματα που θα προκύψουν πρέπει να επωφεληθούν σε ίσο βαθμό και ο βορράς και ο νότος''.

Ο Τούρκος Υπουργός απαντούσε σε ερώτηση για ένα πλοίο από την Νορβηγία που θα έρθει για το ψευδοκράτος. Η θάλασσα, πρόσθεσε, είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας. ''Ο,τι και εάν γίνει, πρέπει να γίνει μαζί''.

Υποστήριξε δε ότι στο παρελθόν τα κατεχόμενα ήταν όμηρος και πως η ε/κ πλευρά συμπεριφέρεται σαν να είναι ο ιδιοκτήτης ολόκληρου του νησιού, όπως είπε. ''Τα ίδια γεγονότα επαναλαμβάνονται στη θάλασσα. Αυτό εμείς δεν το αποδεχόμαστε''. Γι αυτό, συνέχισε, Τουρκία και ψευδοκράτος υπέγραψαν μια συμφωνία που αφορά τη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη, όπως είπε, και τα διεθνή ύδατα και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το διεθνές και εθνικό της δίκαιο. ''Σε κανένα τετελεσμένο δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς θέλουμε η Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας. Οι 23 χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή να επωφελούνται με τον ίδιο τρόπο από κάθε είδους φυσικές πηγές''.
SIGMALIVE

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ