Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα επίθεση στον Παπουτσή για τη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο

10.12.2011 | 00:32
Με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή και την χθεσινή τοποθέτηση του στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βουλή  για την άρνηση της Επιτροπής για την χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Γ. Παπανικολάου τόνισε:
 
«Η απάντηση του κ. Υπουργού προφανώς δεν είναι ικανοποιητική. H Επιτροπή ήδη από τις 8 Μαρτίου 2011 σε προηγούμενη απάντηση της με την υπ’ αριθμόν E-000055/2011 ερώτηση μου είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο σημειώνοντας επακριβώς ότι «σύμφωνα με την άποψη της Επιτροπής, η κατασκευή φράκτη δεν επαρκεί» και τονίζοντας ότι η αίτηση χρηματοδότησης για το έργο βρίσκεται υπό εξέταση. Αφού λοιπόν όλοι γνωρίζαμε από τις αρχές του εγχειρήματος ότι υπήρχε δυστοκία στην άντληση κοινοτικών πόρων για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα άντλησης 4,9 εκατομμυρίων ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων;
 
Όσον αφορά την μετέπειτα γνωστοποίηση του Υπουργείου στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 ότι το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ποτέ δεν έγινε σαφές στον ελληνικό λαό ότι τελικά η Ε.Ε. αρνείται πλήρως να χρηματοδοτήσει για συγκεκριμένους λόγους το έργο αυτό και ότι για αυτούς τους λόγους το σύνολό του θα βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και τους έλληνες φορολογούμενους. Η αναφορά ένταξης του έργου στο Π.Δ.Ε. προφανώς και δεν αποκλείει από μόνη της την κοινοτική συνεισφορά. Η εθνική συμμετοχή, δεν αποκλείει την κοινοτική. Το αντίθετο, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος της χώρας μας. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση είπε τότε στους πολίτες τη μισή αλήθεια. Θα πρέπει ο πολίτης να διαβάζει πίσω από τις λέξεις των δηλώσεων Υπουργών ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης; 
Αξίζει, όμως να θυμίσουμε και κάτι ακόμα: Μιλώντας στις 14 Ιανουαρίου 2011 στη Βουλή και αναφερόμενος στον υπό κατασκευή φράχτη, ο κ. Παπουτσής είπε τότε επί λέξει ότι «σε αυτήν την κρίση δεν έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης υποδομών τέτοιων, οι οποίες απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου» (των μεταναστευτικών ροών). Και συνέχισε: «Γι’ αυτό το λόγο έρχεται αρωγός η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αίτηση της Ελλάδος και τις προσπάθειες της δικής μας κυβέρνησης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία υποδομών»!    
Όσον αφορά την χθεσινή παρέμβαση του κ. Υπουργού στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αναφέρεται μεταξύ άλλων «Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν απορροφάτε τα χρήματα;» (…) η απάντηση λοιπόν, την οποία δίνει επισήμως η χώρα μας στα ερωτήματα αυτά είναι «δυστυχώς οι διαδικασίες δεν το επιτρέπουν. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι τέτοιες που μας καθυστερούν που χρειάζεται ο ένας, ο άλλος και ο επόμενος χρόνος για τον επιπλέον έλεγχο, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ουδείς μας πιστεύει στο εξωτερικό».
 
Αλήθεια, αυτά απαντάει η κυβέρνηση στο εξωτερικό; Δηλαδή ποιος είναι υπεύθυνος για την γραφειοκρατία; Κάποιος αόρατος παράγοντας ή η ίδια η κυβέρνηση; Προφανώς και ουδείς στο εξωτερικό δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο επιχείρημα. Πόσο μάλλον όταν η χώρα, μέσα στη πρωτοφανή οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται, οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στη διάθεση της.
Την στιγμή που λόγω της κρίσης στην Ελλάδα έχουν παγώσει όλα τα δημόσια έργα, την στιγμή που το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να καλύψει την χρηματοδότηση βασικών του αναγκών επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε εθνικούς πόρους για τον φράχτη όταν για τις πολιτικές μετανάστευσης διατίθενται πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ταμεία και δεν απορροφώνται λόγω γραφειοκρατίας, καθ' ομολογία του ίδιου του κ. Υπουργού. Η απαράμιλλη προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.
Τελικά, παραμένουν αναπάντητα τα βασικά ερωτήματα: Εξαιτίας της γραφειοκρατίας δηλαδή δεν θα απορροφήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια από τα σχετικά κοινοτικά ταμεία; Δηλαδή θα βασιστούμε μόνο στον πενιχρό και πλήρως οικονομικά εξαντλημένο κρατικό προϋπολογισμό;
Ο θόρυβος για τον οποίο ο Υπουργός αναφέρεται πως έγινε χωρίς λόγο αποκάλυψε μια μεγάλη αλήθεια. Τώρα ο ελληνικός λαός κατάλαβε πως κονδύλια για την μετανάστευση μένουν εντελώς αναξιοποίητα και μάλιστα την απώλεια τους καλύπτουν πολύτιμοι εθνικοί πόροι. Ας γίνει αυτή η ιστορία με τον φράχτη και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε παράδειγμα προς αποφυγή για τη συνέχεια».
 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ