Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα επιτροπή για έρευνα των νεοναζί στη Γερμανία

09.02.2012 | 08:02
Η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ συνέστησε χθες νέα επιτροπή έρευνας για το κύμα φόνων που διάρκεσε μια δεκαετία και διέπραξε μια νεοναζιστική συμμορία με στόχο κυρίως μετανάστες καταστηματάρχες στη Γερμανία.

Είναι η τρίτη επιτροπή η οποία συστάθηκε για να ερευνήσει τα αίτια που οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτυχαν να εμποδίσουν τη συμμορία -την αποτελούσαν δύο άνδρες και μια γυναίκα- να δολοφονήσει 10 ανθρώπους από το 2000.

Όπως και οι δύο χωριστές κοινοβουλευτικές επιτροπές η νέα τετραμελής επιτροπή θα εξετάσει τα πεπραγμένα των 34 υπηρεσιών πληροφοριών και διευθύνσεων της αστυνομίας, σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των 16 κρατιδίων της Γερμανίας.

Ανάμεσα στα ζητήματα στα οποία καλείται να ρίξει φως είναι το εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν σχετικά με τα εγκλήματα μίσους και τα αγνόησαν ή ακόμα κι αν βοήθησαν τους νεοναζί να παραμείνουν ασύλληπτοι.

Οι τρεις επιτροπές θα χρειαστεί να ξεπεράσουν ένα πέπλο μυστικότητας και τους χωριστούς νόμους στα κρατίδια, που θα καθιστούσαν δύσκολη την επιτυχία μιας μόνο επιτροπής.

Η μία κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της σήμερα, στο Βερολίνο.

Η δεύτερη, στη Θουριγγία, μελετάει πώς οι νεοναζί -που προέρχονταν από το κρατίδιο αυτό- κατάφερναν να διαφεύγουν από τις τοπικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η επιτροπή -η οποία υποστηρίζεται από τα 16 κρατίδια- αποτελείται από πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας με δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών, που θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητα έγγραφα.

Η ύπαρξη και η δράση της συμμορίας Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) ήλθε στην δημοσιότητα το Νοέμβριο, όταν τα δύο από τα μέλη της, οι Ούβε Μπένχαρτ και Ούβε Μούντλος, σκοτώθηκαν.

Πιστεύεται πως συμφώνησαν να αυτοκτονήσουν - ο ένας σκότωσε τον άλλο και κατόπιν αυτοκτόνησε.

Το τρίτο μέλος της συμμορίας, η Μπεάτε Τσεπ, 36 ετών, παραδόθηκε στις αρχές μερικές ημέρες αργότερα.

Η αστυνομία έχει συλλάβει επίσης πέντε ύποπτους για υλική στήριξη, συνέργεια σε φόνους και συνεργασία με τη συμμορία -- μέλη της γερμανικής ακροδεξιάς.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ