Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Εξ Ανατολών

Νέα "κρεμαστή" γέφυρα στο Βόσπορο

12.10.2010 | 16:16
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας αυτοκινητοδρόμων της Τουρκίας είναι έτοιμο το σχέδιο κατασκευής της κρεμαστής γέφυρας στα Δαρδανέλλια. Σύμφωνα με το σχέδιο η κρεμαστή γέφυρα θα έχει μήκος 2800 μέτρων και θα κοστίσει περίπου 750 εκατομμύρια Ευρώ. Η απόσταση ανάμεσα στα δυο «πόδια» της γέφυρας θα είναι 1600 μέτρα. Το συγκεκριμένο σχέδιο που δημοπρατείται προβλέπει και την κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 370 χιλιομέτρων και το συνολικό κόστος του έργου μπορεί να φτάσει και τα 3 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Η γέφυρα και ο αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστούν με την μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και την παραχώρηση του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η κρεμαστή γέφυρα των Δαρδανελλίων αναμένεται να κατασκευαστεί στις περιοχές Σουτλούτζε και Σεκέργιαλι που είναι το πιο στενό σημείο του Ελλησπόντου.
Για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστούν πέντε χρόνια από την ανάληψη το έργου από τον κατασκευαστή.

Παράλληλα ήδη στην τουρκική κυβέρνηση συζητούν την ανάγκη κατασκευής και τρίτης κρεμαστής γέφυρας στο Βόσπορο. Από τις δυο γέφυρες, καθημερινά περνούν περίπου 270.000 οχήματα την ημέρα, όση είναι και η δυνατότητα τους, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στις ώρες αιχμής. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια μιλούν για τουλάχιστον 350.000 διελεύσεις οχημάτων γεγονός που αν δεν χτιστεί τρίτη γέφυρα θα «μπλοκάρει» την κυκλοφορία. Γι’ αυτό η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, μέχρι το 2017.


Tags:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ