Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο σοκ για F-35 από το ελεγκτικό συνέδριο του Καναδά:"Σφάλματα στο κόστος αγοράς 65 F-35"

04.04.2012 | 00:23
Η απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει προηγμένα μαχητικά F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες βασίστηκε σε σοβαρά σφάλματα όσον αφορά την εκτίμηση του κόστους και των κινδύνων οι οποίοι υπήρχαν στην διαδικασία της ανάπτυξής του, σύμφωνα με το ελεγκτικό συνέδριο του Καναδά, το οποίο εξέδωσε σήμερα σχετική έκθεση.

   

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2010 ότι θα αγοράσει 65 μαχητικά του τύπου αυτού, που αναπτύσσει η Lockheed Martin, για να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα CF-18. Όμως ο επικεφαλής του ελεγκτικού συνεδρίου του Καναδά Μάικλ Φέργκιουσον επισήμανε στην έκθεσή του ότι η απόφαση για την αγορά βασίστηκε σε παραπλανητικές πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων, που υποβάθμισαν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το αεροσκάφος και παρείχαν υπερβολικά χαμηλές εκτιμήσεις για το κόστος του. Ο Φέργκιουσον έκανε λόγο για "σημαντικές αδυναμίες στην διαδικασία λήψης αποφάσεων".

   

Η συγκεκριμένη αγορά είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία του Καναδά.

   

Η συντηρητική κυβέρνηση έλεγε ότι θα καταβάλει 75 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι το κάθε αεροσκάφος θα κοστίσει 135 εκατομμύρια αν και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Ήδη οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν συνάψει συμβόλαια 140 με 145 εκατομμυρίων για την αγορά των πρώτων αεροσκαφών. Η καναδική κυβέρνηση επέμενε ότι η τιμή των αεροσκαφών θα πέσει όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

   

Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του Φέργκιουσον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει το ποσό που είχε διαθέσει για την αγορά, ενώ διεμήνυσε πως δεν θα υπογράψει τη σύμβαση προμήθειας των μαχητικών έως ότου να επανεξεταστεί η διαδικασία, ενώ θα "συνεχιστεί η εξέταση των υπαρχουσών επιλογών".

   

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύνολο του κόστους για την ανάπτυξη, την αγορά και τη λειτουργία του F-35 θα φτάσει το 1,51 τρισ. δολάρια τα επόμενα 50 χρόνια περίπου. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να αγοράσει 2.443 αεροσκάφη του τύπου.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ