Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νετανιάχου προς Ομπάμα:"ο χρόνος για την επίθεση στο Ιράν,τελειώνει"

06.03.2012 | 08:35
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει την απόφαση να εξαπολύσει επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, είπαν πηγές ενήμερες για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν άφησε να διαφανεί ότι προτίθεται να εγκαταλείψει την ιδέα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.Ωστόσο τόνισε ότι “ο χρόνος εξαντλείται” και ότι “το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί μόνο του”.

   

Ο Ομπάμα κάλεσε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν το συντονισμό τους για το θέμα, αλλά παρέμειναν οι διαφορές για το πώς μπορεί να εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

   

«Η πίεση [η οποία ασκείται στο Ιράν] μεγεθύνεται, αλλά ο χρόνος εξαντλείται», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου στον Ομπάμα στην συνάντησή τους κεκλεισμένων των θυρών. Ο Ομπάμα--ο οποίος αντιμετωπίζει πιέσεις από το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ και τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ βρίσκεται σε χρονιά εκλογές--επεδίωξε να καθησυχάσει το Νετανιάχου ότι και η Ουάσινγκτον διατηρεί τη στρατιωτική επιλογή ανοικτή.

   

Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει δικαίωμα να αμυνθεί, μόνο του», κατά τις ίδιες πηγές, ενώ ο Ομπάμα επανέλαβε από την πλευρά του ότι «πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα παράθυρο που επιτρέπει μια διπλωματική λύση στο θέμα».

   

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί επανέλαβε σήμερα ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αλλά υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Τεχεράνης να έχει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.

   

Ο Γιανγκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ακόμα ότι η Κίνα αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

   

«Αντιτιθέμεθα στην ανάπτυξη και την απόκτηση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του Ιράν», είπε ο Γιανγκ, προσθέτοντας πάντως πως η Τεχεράνη έχει δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. «Αντιτιθέμενα στις μονομερείς κυρώσεις», επανέλαβε ο κινέζος ΥΠΕΞ, καθώς το Πεκίνο, παρότι είχε δεχθεί να υποστηρίξει τις κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

   

Ο Γιανγκ κάλεσε εξάλλου να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις συνομιλίες του Ιράν και της λεγόμενης ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) με το Ιράν.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ