Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νομικό μπλέξιμο για τον Ομπάμα με τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη.

18.06.2011 | 08:36
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αγνόησε τη νομική συμβουλή ανώτατων δικηγόρων του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, συμφωνώντας με άλλους συμβούλους που είπαν ότι είχε νομικό δικαίωμα να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο, ανέφεραν οι "Τάιμς" της Νέας Υόρκης.

   

Επικαλούμενη αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με τις σκέψεις της κυβέρνησης, η εφημερίδα ανέφερε πως οι δικηγόροι του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν πως οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ πάνω από τη Λιβύη, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ήταν "εχθροπραξίες".

   

Ως τέτοιες, ο Ομπάμα θα έπρεπε να τερματίσει ή να αποσυρθεί από τις στρατιωτικές μάχες μετά τις 20 Μαΐου αφού δεν έλαβε έγκριση από το Κογκρέσο βάσει της Απόφασης για τις Εξουσίες Πολέμου.

   

Οι "Τάιμς" ανέφεραν πως ο Ομπάμα, αντίθετα, στηρίχθηκε σε συμβουλή μέσα από το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία οι αποστολές βομβαρδισμού δεν ήταν ακριβώς "εχθροπραξίες" και πως μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς το πράσινο φως του Κογκρέσου.

   

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ασκεί πιέσεις στο Λευκό Οίκο να καταγράψει λεπτομερώς τη συμβουλή που έδωσε το γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης, η οποία αποσκοπεί επίσημα στην προστασία των αμάχων από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

   

Οι "Τάιμς" σημειώνουν πως σπάνια ο πρόεδρος παραμερίζει τις νομικές απόψεις που δίνει το γραφείο αυτό.

    Ο Λευκός Οίκος έχει παραδεχθεί πως υπάρχουν διαφορές απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά το νομικό ζήτημα.

   

Υποστήριξε ότι η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εναντίον της Λιβύης είναι περιορισμένη και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων ξηράς.

   

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, περιλαμβανομένου και του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, υποστηρίζουν την άρνηση του Ομπάμα να επικαλεστεί το Νόμο για τις Εξουσίες Πολέμου και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η αποστολή στη Λιβύη είναι πιθανό να τερματιστεί σύντομα.

   

Η Απόφαση για τις Εξουσίες Πολέμου του 1973 εγκρίθηκε την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ προκειμένου να καθορίσει τις εξουσίες του προέδρου και του Κογκρέσου όσον αφορά τις στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ. Απαγορεύει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εμπλέκονται σε στρατιωτικές ενέργειες για περισσότερες από 60 ημέρες χωρίς την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ